Γιατροί και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο απευθύνουν εκκλήσεις για τη σωτηρία της ζωής του χειρουργού Δρ. Χουσάμ Αμπού Σάφια, διευθυντή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν που συνελήφθη από τον Ισραηλινό στρατό, μαζί με εκατοντάδες άλλους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια μιας εφόδου στην ιατρική μονάδα την περασμένη εβδομάδα.
Από πολλές πλευρές εκφράζονται ανησυχίες ότι ο γιατρός κινδυνεύει να έχει την τύχη του Δρ. Αντνάν αλ-Μπουρς, διευθυντή του νοσοκομείου αλ-Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας που πέθανε ενώσω βρίσκονταν υπό ισραηλινή κράτηση στις φυλακές Οφέρ.
Ο αλ-Μπουρς, ένας από τους πιο εξέχοντες γιατρούς της Γάζας, συνελήφθη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής τον περασμένο Δεκέμβριο και πέθανε τέσσερις μήνες αργότερα. Μάρτυρες ανέφεραν στην ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, HaMoked, ότι είδαν φρουρούς της φυλακής να σέρνουν τον γιατρό που αιμορραγούσε και να τον πετάνε γυμνό από τη μέση και κάτω στο προαύλιο της φυλακής, ενώ η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, Φραντσέσκα Αλμπανίζ κατήγγειλε ότι είναι πιθανό να είχε «βιαστεί μέχρι θανάτου».
The world stood by as Dr. Hussam appealed day in and day out for it to intervene, to stop Israel’s brutality in Gaza. Today, as he disappears into its torturous detention, we must do all that is in our power to prevent a fate similar to that of Dr. Adnan Al Bursh and others. https://t.co/I3XQKVrQZ0
— Hiba Zayadin (@ZayadinH) December 29, 2024
Τώρα, ακτιβιστές καλούν τον κόσμο να σώσει τον Δρ. Αμπού Σάφια από μια παρόμοια μοίρα.
«Αφού ο Δρ. Αντνάν αλ-Μπουρς πέθανε στις ισραηλινές φυλακές, εν μέσω αναφορών που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει βιαστεί μέχρι θανάτου, και με γιατρούς να υποβάλλονται σε βασανιστήρια χωρίς κανέναν προφανή λόγο εκτός από τη δέσμευσή τους στο καθήκον στα νοσοκομεία της Γάζας, ο κόσμος περιμένει μια νέα ιστορία για τον θάνατο του γιατρού Αμπού Σάφια στις ισραηλινές φυλακές;» αναρωτιέται ο Μάχα Χουσαΐνι, ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής.
Η Χίμπα Ζαγιαντίν, ερευνήτρια στο Human Rights Watch, έγραψε: «Ο κόσμος παρέμεινε αδιάφορος καθώς ο Δρ. Χουσάμ έκανε έκκληση μέρα με τη μέρα να παρέμβει, για να σταματήσει τη θηριωδία του Ισραήλ στη Γάζα. Σήμερα, καθώς η τύχη του αγνοείται και βρίσκεται υπό κράτηση, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να έχει μοίρα παρόμοια με εκείνη του Δρ. Αντνάν αλ-Μπουρς και άλλων».

«Ο Αμπού Σάφια έκανε ό,τι μπορούσε για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς εν μέσω των σκληρών συνθηκών στην περιοχή και των 84 ημερών πολιορκίας, κατά τις οποίες έχασε τον γιο του Ιμπραήμ και υπέστη σοβαρό τραυματισμό», τονίζεται σε έκκληση της οικογένειας του γιατρού που ζητά την απελευθέρωσή του.
