Σε τραχειοστομία υποβλήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κλείνοντας 20 μέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Οι γιατροί διαπιστώνοντας πως δεν είχαν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους να τον αποσυνδέσουν από τη μηχανική αναπνευστική υποστήριξη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τραχειοστομία στο πλαίσιο συνήθους αγωγής για παρατεταμένη διασωλήνωση.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2024, ο 95χρονος Αρχιεπίσκοπος εισήχθη σε νοσοκομείο της Αλβανίας υποφέροντας από βαριά ίωση.
Στις 3 Ιανουαρίου, η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τελικά διακομίσθηκε στον Ευαγγελισμό όπου αρχικά νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο.
Δέκα μέρες μετά (10/1) ο αρχιεπίσκοπος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει γαστρική αιμορραγία. Ακολούθως εισήχθη διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Την κατάσταση του παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή η καθηγήτρια Εντατικολογίας, Αναστασία Κοτανίδου.
Τι είναι η τραχειοστομία
Η τραχειοστομία είναι μια χειρουργική επέμβαση που δημιουργεί μια οπή (τρύπα) στον τράχηλο για την εισαγωγή ενός σωλήνα στην τραχεία.
Στόχος είναι η εξασφάλιση της αναπνευστικής λειτουργίας όταν οι ανώτερες αναπνευστικές οδοί είναι ανεπαρκείς.
Η διαδικασία αυτή έχει εξελιχθεί μέσα από τα χρόνια, προσφέροντας πλέον περισσότερες και ασφαλέστερες επιλογές για τους ασθενείς.
