Τη σύλληψη του διευθυντή της ιστοσελίδας Electronic Intifada, από τις Αρχές της Ελβετίας, καταγγέλλουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνοντας λόγο για «τοξικό» κλίμα όσο αφορά την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη.
Ο Αλί Αμπουνιμάχ, ένας από τους γνωστότερους επικριτές του Ισραήλ και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττει εδώ και δεκαετίες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, συνελήφθη στη Ζυρίχη, λίγο πριν φτάσει στον χώρο προγραμματισμένης ομιλίας του, το περασμένο Σάββατο.
The head of Zurich's department of security peddles three lies in one short sentence on Ali Abunimah's arrest to stop his speaking tour.
— Jonathan Cook (@Jonathan_K_Cook) January 26, 2025
* Abunimah is not an 'Islamist'. He's entirely secular.
* The claim he's a 'Jew hater' is beyond preposterous. One of his closest, longtime… pic.twitter.com/S1HJHGA5Lt
Η ελβετική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο 53χρονος, που είναι Αμερικανός πολίτης, συνελήφθη και εξετάζονται εις βάρος του μέτρα, βάσει του μεταναστευτικού νόμου.
Η σύλληψη του Αλί Αμπουνιμάχ, αναφέρει η Elecrtonic Intifada «εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης επίθεσης των δυτικών κυβερνήσεων κατά των εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Πέρυσι, αρκετοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι στη Βρετανία συνελήφθησαν, δέχθηκαν εφόδους στα σπίτια τους ή κατηγορήθηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Άσα Γουιστάνελϊ, συνεργάτης του Electronic Intifada, στο σπίτι του οποίου έγινε έφοδος και κατασχέθηκαν οι υπολογιστές και τα τηλέφωνά του. Ο Γουιστάνλει δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα».
Please sign this petition: Release Palestinian journalist Ali Abunimah from Swiss detention https://t.co/kdLpMQrU4z
— Asa Winstanley (@AsaWinstanley) January 26, 2025
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, Ιρένε Χαν, χαρακτήρισε τη σύλληψη «σοκαριστική είδηση» και ζήτησε την απελευθέρωσή του, μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, χθες την Κυριακή.
I share the shock and urge for a prompt investigation into this matter. The climate surrounding freedom of speech in Europe is becoming increasingly toxic, and we should all be concerned. https://t.co/1KE9maAsgY
— Francesca Albanese, UN Special Rapporteur oPt (@FranceskAlbs) January 26, 2025
«Το κλίμα που περιβάλλει την ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο τοξικό και θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε», δήλωσε η Φραντσέσκα Αλμπανίζι, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα.
