Μήνυμα για την δεύτερη τραγική επέτειο από τους πολύνεκρους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που έπληξαν το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 53.537 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 107.000, ενώ άλλοι 6.000 έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Συρία, κοινοποίησε μέσα από τον λογαριασμό του στο X ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Προσεύχομαι στον Παντοδύναμο Αλλάχ για τους 53.537 αδελφούς και αδελφές που χάσαμε», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές.
Hepimizi derinden sarsan, yüreğimizde büyük yaralar açan, milletimizin hafızasında asla silinmeyecek izler bırakan 6 Şubat depremlerinin ikinci seneidevriyesinde, yitirdiğimiz 53 bin 537 kardeşimizin her birine yüce Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.…
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 6, 2025
«Από την πρώτη μέρα, ενωμένοι ως κράτος και ως λαός, δεν αποσύραμε ούτε μια φορά την υποστήριξή μας από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», τόνισε, κάνοντας λόγο για συνέχιση της «σκληρής δουλειάς, έως ότου κάθε πολίτης έχει ένα ασφαλές σπίτι για να επιστρέψει».
Στις 6 Φεβρουαρίου 2023 τα ξημερώματα, δύο σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν 11 τουρκικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, και αποδείχθηκαν -τραγικά- οι πιο πολύνεκροι σεισμοί στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας.
Έκτοτε, 670.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, περιμένοντας να μεταφερθούν στα διαμερίσματα που κατασκευάζει το κράτος, ενώ έως σήμερα έχουν παραδοθεί ήδη πάνω από 201.000 κατοικίες, παρά τις υποσχέσεις αμέσως μετά το σεισμό ότι μέσα σε έναν χρόνο θα ήταν έτοιμα 319.000 νέα σπίτια για τους σεισμόπληκτους.
«Μόλις τρεις στους δέκα που πίστεψαν τον Ερντογάν έχουν τώρα σπίτια, ενώ οι άλλοι επτά ζουν σε κοντέινερ ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σπίτια συγγενών», κατήγγειλε χθες ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ.
