Έκκληση προς όλες τις Εκκλησίες του κόσμου απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος με παράκληση να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί η δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) και του Μητροπολίτη Ονούφριου.
Ειδικότερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2025, ο ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν τη δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στην ομιλία του πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος προσφώνησε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως «μια Εκκλησία-μάρτυρα, η οποία συνεχίζει να διώκεται από τις αρχές του Κιέβου, που έχουν υιοθετήσει νόμους που εισάγουν διακρίσεις για να την αποδυναμώσουν, να καταπιέσουν την επισκοπή και τον κλήρο της και να δικαιολογήσουν τις αρπαγές των ναών και της περιουσίας της».
Θα θέλαμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας και την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, τόνισε ο ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Και επανέλαβε ότι η UOC είναι «η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία που αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ καμία άλλη δομή». Μάλιστα χαρακτήρισε τις διώξεις σε βάρος πιστών και ιερωμένων της UOC «πρωτοφανείς».
Ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος κάλεσε «όλους τους πιστούς των Εκκλησιών μας να εντείνουν τις προσευχές και τις εκκλήσεις τους για αυτήν την ταλαίπωρη, κατατρεγμένη Εκκλησία με την έναρξη του Τριωδίου». «Σε περιόδους πόνου και θλίψης, το μόνο μας καταφύγιο είναι ο Κύριος. Προσευχόμαστε για ειρήνη στη χώρα μας και στην Ανατολή μας, και επίσης προσευχόμαστε για ειρήνη στην Ουκρανία και για το τέλος του πολέμου εκεί», είπε.
Ο ιεράρχης της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ ζήτησε επίσης «να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις εναντίον αυτής της Εκκλησίας, που είναι αναπόσπαστο μέρος της ουκρανικής χώρας και του λαού της».
Καλούμε επίσης ξανά και ξανά όλες τις Εκκλησίες του κόσμου και όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων να καταβάλουν κάθε δυνατή κοινή προσπάθεια για να τερματιστεί η δίωξη της παλαιότερης Ουκρανικής Εκκλησίας, η ιστορία της οποίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της ίδιας της Ουκρανίας, είπε ο επίσκοπος.
Ο Επίσκοπος Θεοδόσιος σημείωσε επίσης ότι «ενώπιον του Παναγίου Τάφου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, προσευχόμαστε θερμά για τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, όλους τους μητροπολίτες και επισκόπους, ιερείς, μοναχούς, μοναχές και όλους τους πιστούς της αδελφικής μας Ουκρανικής Εκκλησίας, ζητώντας από τον Παντοδύναμο Θεό να τους παρηγορήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Πηγή: ΕΟΔ
