Καθώς συνεχίζονται στην Κρήτη, οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών καθώς και στη γραμμή υπερυψηλής τάσης που θα συνδέει τους υποσταθμούς Χανίων και Ηρακλείου, με τις δύο υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα, «φυτεύοντας» δεκάδες θηριώδεις πυλώνες στα βουνά ανάμεσα στις δύο πόλεις, οι Πρωτοβουλίες Σφακίων και Κισσάμου ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ και η Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες, διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα, την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 18.00, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων.
Στην ημερίδα με τίτλο «Αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του έργου Γραμμή Υψηλής Τάσης Χανιά-Δαμάστα» θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί που θα αναλύσουν τις περιβαλλοντικές, τεχνικές και ενεργειακές διαστάσεις του έργου:
- Βάνα Σφακιανάκη (Αρχιτέκτονας-Χωροτάκτης) – «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα: Ένα αχρείαστο έργο. Στρατηγικός σχεδιασμός για την ενέργεια στην Κρήτη».
- Δήμητρα Μπαρκούτα (Φυσικός, PhD ΕΚΠΑ) – «Αδειοδότηση εγκαταστάσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος: Ο ρόλος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».
- Στέλιος Ροζάκης (Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης) – «Σκοπιμότητα εναέριας γραμμής ΓΥΤ – Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Μετά τις εισηγήσεις, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων και φορέων που έχουν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής.

