Ανακοίνωσε εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μετά τον σάλο που ξέσπασε από την είδηση ότι αστυνομικοί παρενέβησαν, το πρωί της Πέμπτης, σε θεατρική παράσταση στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου.
Στον απόηχο της καταγγελίας της ΕΛΜΕ Λασιθίου πως «η θέα οπλισμένων αστυνομικών οργάνων σε ένα χώρο μαθητικής τέχνης αποτελεί ύβρις για την ίδια την δημοκρατία» η ΕΛ.ΑΣ., τονίζει ότι οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε καταγγελία «όπως οφείλουν να κάνουν για κάθε καταγγελία που γίνεται.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα κατά τη διάρκεια της παράστασης μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου με το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς σε μια σκηνή μαθητές υποδυόμενοι άλλους… μαθητές, είχαν ένα έντονο διάλογο εντός μιας σχολικής αίθουσας ο οποίος κατέληγε με μια μαθήτρια να τραβά και να πετά στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες με αποτέλεσμα άγνωστος από το κοινό να προβεί σε καταγγελία προς το ΑΤ Ιεράπετρας.
Παρότι η τοπική ΕΛΜΕ τονίζει ότι οι αστυνομικοί που έφτασαν στον χώρο κατέγραψαν τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί «προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης».
«Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα. Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν “λογοκρισίας” ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», επισημαίνει η ΕΛΑΣ.
«Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
