ΑΘΗΝΑ
19:05
|
25.06.2026
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σε συνεχή διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.
Δομή αιτούντων ασύλου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δρόμο για τις απελάσεις προσφύγων και άλλων αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα ανοίγει απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας περί «κατάλληλων και αποδεκτών» συνθηκών διαβίωσης εντός και εκτός προσφυγικών δομών στην Ελλάδα.

Η προοπτική επιβεβαιώνεται και από σημερινό ρεπορτάζ της γερμανικής DW  με αφορμή την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση του δικτύου για το εάν σκοπεύει να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου. Κατά την εξέταση των πραγματικών περιστατικών, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι άνδρες ανύπαντροι που μπορούν να εργαστούν και δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ώστε να δικαιούνται διεθνούς προστασίας δεν απειλούνται προς το παρόν σε περίπτωση επιστροφής με εξευτελιστικές ή απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα. Αυτές οι συνθήκες θα οδηγούσαν σε παραβίαση των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Συνεπώς, οι αιτήσεις ασύλου αυτής της ομάδας ατόμων, μπορούν να απορριφθούν από τη Γερμανία ως απαράδεκτες σύμφωνα με το άρθρο 29§1.2 του Δικαίου περί Ασύλου σε συνάρτηση με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Aπό τη στιγμή που το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έχει διευκρινίσει επί της ουσίας τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού για τις απελάσεις, δηλαδή την Ελλάδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων θα στηρίξει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εν λόγω ομάδα ατόμων σε αυτή τη δικαστική απόφαση» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του υπουργείου αν υπήρξε κάποια επίσημη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά ενδεχόμενες επιστροφές από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, απάντησε:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Ωστόσο δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο συγκεκριμένων συζητήσεων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βενεζουέλα: Θηριώδης σεισμός 7,5 Ρίχτερ με εκατοντάδες θύματα και 30.000 αγνοούμενους [upd]

Επτά πρώτα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά του λαγοκέφαλου

Στη Βουδαπέστη ο Πιερρακάκης

Το ΥΠΕΞ συλλυπάται τα θύματα του σεισμού στη Βενεζουέλα αλλά δεν στέλνει βοήθεια…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα