Ανακοίνωση για το πρωτοφανές περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο, με τη μετάγγιση αίματος σε 62χρονη ασθενή που δεν την χρειαζόταν, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ενισχύεται «η πεποίθηση των πολιτών ότι καθημερινά διαλύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», ενώ διατυπώνονται ερωτηματικά και για τον διορισμό του διοικητή του Νοσοκομείου, Αναστάσιου Μύτογλου.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣhttps://t.co/x3Qj9tIJU6
— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) June 7, 2025
Το τραγικό περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο με τη λανθασμένη μετάγγιση αίματος σε ασθενή ενισχύει την πεποίθηση των πολιτών ότι καθημερινά διαλύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ pic.twitter.com/XoNtN9hsZF
«Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι πολλαπλά εκτεθειμένος. Κι αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει με μια ΕΔΕ και μια «συγγνώμη», πλανάται πλάνην οικτρά», τονίζει η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «εκλεκτό της ΝΔ για τον Δήμο Κερατσινίου που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ ήταν τρίτος στην κατάταξη στον πίνακα, μετά τη συνέντευξη… προβιβάστηκε στη δεύτερη θέση και κατόπιν στην πρώτη, ελέω Αδ. Γεωργιάδη».
«Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και τα κομματικά ρουσφέτια είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την Υγεία. Ένα πρόγραμμα άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Πρωτοφανές και τραγικό περιστατικό
Και ενώ η άτυχη 62χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακός έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές, απίστευτο και τραγικό περιστατικό».
«Είμαι 30 χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Γιαννακός, ζητώντας εκ μέρους των εργαζομένων συγγνώμη από τη γυναίκα που παλεύει για τη ζωή της, καθώς και από τους συγγενείς της.
Όπως εξήγησε, ο βοηθός νοσηλευτή παρέκαμψε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ απέκλεισε την κόπωση ως αιτία του λάθους, επισημαίνοντας ότι «ήταν τρεις νοσηλευτές στη βάρδια. Δεν μπορούμε να επικαλεστούμε την κόπωση. Ασφαλώς είναι ζήτημα, αλλά όλα τα νοσοκομεία έχουν αντίστοιχη στελέχωση και τέτοια λάθη δεν γίνονται».
Πρόσθεσε δε: «Το δικό μας επάγγελμα είναι ευχή και κατάρα. Όλα τα επαγγέλματα έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθος. Εμείς, δυστυχώς, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε κανένα λάθος, γιατί κοστίζει ζωές».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και στον νοσηλευτή που έκανε το λάθος και έκτοτε αγνοείται: «Πρόκειται για έναν πολύ καλό νοσηλευτή, που επτά χρόνια δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα. Επειδή έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, θέλω να τον παρακαλέσω να επικοινωνήσει με τους δικούς του γιατί υπάρχουν ανησυχίες».
Λάθος μετάγγιση και στο Ρέθυμνο
Με αφορμή το περιστατικό στο Τζάνειο, ήρθε στο φως και ένα άγνωστο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε χειρουργείο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, πριν περίπου έναν χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, το περιστατικό συνέβη στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024, όταν σε κοπέλα που χειρουργήθηκε λόγω διάτρησης στομάχου, φέρεται να έγινε μετάγγιση με λάθος ομάδα αίματος με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ για ένα 20ήμερο.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οικογένεια της κοπέλας έχει εκκινήσει τη νομική διαδικασία «Μετά την ολιγωρία και τη σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά του Νοσοκομείου, κι ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ που επίσης καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, πλέον θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της οικογένειας.
