Μια συμπαραστεκόμενη στον λαό της Παλαιστίνης ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακτιβιστές της εισέβαλαν στη μεγαλύτερη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) της Βρετανίας και «προκάλεσαν ζημιές» σε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη.
Διαμαρτυρόμενη για την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Γάζα, η ομάδα Palestine Action ανέφερε στο X ότι οι ακτιβιστές «εισέβαλαν στη βάση RAF Brize Norton» στο Οξφορντσάιρ και «προκάλεσαν ζημιές» σε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η ομάδα ανέφερε ότι σαμποτάρισε αεροσκάφη Voyager που χρησιμοποιούνται για μεταφορά και ανεφοδιασμό καυσίμων με στόχο να παρεμποδίσει την «άμεση συμμετοχή της Βρετανίας στη διάπραξη γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή».
Η ομάδα ανέφερε ότι «καθημερινά αναχωρούν πτήσεις από τη βάση προς τη RAF Ακρωτηρίου» στην Κύπρο και από εκεί βρετανικά αεροσκάφη «συλλέγουν πληροφορίες, ανεφοδιάζουν με καύσιμα μαχητικά αεροσκάφη και μεταφέρουν όπλα για να διαπράξουν γενοκτονία στη Γάζα».
Η Palestine Action κοινοποίησε επίσης ένα βίντεο που δείχνει έναν ακτιβιστή να πλησιάζει επιβαίνοντας σε ένα ηλεκτρικό πατίνι και να ρίχνει σπρέι κόκκινης μπογιάς στον κινητήρα ενός στρατιωτικού αεροσκάφους.
Not only did actionists manage to break into Britain's largest air force base (@RAFBrizeNorton), they also escaped undetected.
— Palestine Action (@Pal_action) June 20, 2025
Ordinary people can take direct action to intervene in the genocide. https://t.co/YXy0VO464F
«Οι ακτιβιστές όχι μόνο κατάφεραν να εισβάλουν στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Βρετανίας αλλά διέφυγαν και απαρατήρητοι. Οι απλοί άνθρωποι μπορούν να αναλάβουν άμεση δράση για να παρέμβουν στη γενοκτονία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ η ομάδα.
Η ομάδα κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «συμμετείχε ενεργά στη γενοκτονία της Γάζας και στα εγκλήματα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή. Με τον παροπλισμό δύο στρατιωτικών αεροσκαφών, η Palestine Action παρενέβη άμεσα για να σπάσει τις αλυσίδες της καταπίεσης».
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έσπευσε να χαρακτηρίσει την πράξη ως «επαίσχυντη».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αντιπροσωπεύουν το καλύτερο της Βρετανίας και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για εμάς κάθε μέρα», έγραψε σε μια ανάρτηση στο X, εκφράζοντας την υποστήριξή του «σε αυτούς που μας υπερασπίζονται».
Workers unable to get to work and make ammunition boxes for the Israeli military pic.twitter.com/qN9z5g2KQR
— Palestine Action (@Pal_action) June 16, 2025
Η ομάδα «Δράση για την Παλαιστίνη» είναι γνωστή για τις δράσεις της εναντίον εργοστασίων όπλων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιθέσεις τον Οκτώβριο του 2023.
BREAKING: Audrey has been released from prison after being on remand for two months.
— Palestine Action (@Pal_action) June 18, 2025
She had both painted the Ministry of Defence red and halted the production of military hardware for Israel's biggest weapons producer.
Welcome out❤️ pic.twitter.com/iiO87PLcoG
Σύμφωνα με το BBC, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε έντονα τον «βανδαλισμό των περιουσιακών στοιχείων της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας» και δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία σχετικά με το περιστατικό.
BREAKING: Palestine Action raid and destroy the inside of Permoid Industries Ltd.
— Palestine Action (@Pal_action) June 14, 2025
The intervention came ahead of a planned shipment of ammunition boxes from the Durham factory to an Elbit Systems weapons plant in Israel. pic.twitter.com/rBv0m8JuFr
Απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει μια βάναυση επίθεση εναντίον της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023, σκοτώνοντας περισσότερους από 55.700 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά. Τον περασμένο Νοέμβριο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο για τον πόλεμό του στον θύλακα.
