ΑΘΗΝΑ
06:55
|
15.07.2026
Ένας 79χρονος, που βρίσκονταν έγκλειστος στη φυλακή από το 1977, είναι ο 25ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ φέτος.
Η εκτέλεση του Ρίτσαρντ Τζόρνταν, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την απαγωγή και τον φόνο μιας γυναίκας το 1976 έγινε με θανατηφόρες ενέσιμες χημικές ουσίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας 79χρονος, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, που βρίσκονταν έγκλειστος στη φυλακή από το 1977, είναι ο 25ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του χρόνου.

Η εκτέλεση του Ρίτσαρντ Τζόρνταν, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την απαγωγή και τον φόνο το 1976 της συζύγου ενός διευθυντή τράπεζας, πραγματοποιήθηκε με θανατηφόρες ενέσιμες χημικές ουσίες, χθες Τετάρτη, στις Κρατικές Φυλακές της πολιτείας του Μισισιπή στο Πάρτσμαν.

Έξω από τη φυλακή, διαδηλωτές κατά της θανατικής ποινής συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν την εκτέλεση του Τζόρνταν και να ζητήσουν την απαγόρευση της θανατικής ποινής.

Η εκτέλεση ήταν η πρώτη στην πολιτεία του Μισισιπή έπειτα από δυόμισι χρόνια και η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε μία εβδομάδα.

Συνολικά, στις ΗΠΑ έχουν γίνει 25 εκτελέσεις από την αρχή της χρονιάς. Οι περισσότερες, οι 20, έγιναν με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες. Τρεις -δύο στην Αλαμπάμα, μια στη Λουιζιάνα- έγιναν με τη μέθοδο της πρόκλησης ασφυξίας λόγω εισπνοής αζώτου, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μέθοδο που ειδικοί του ΟΗΕ τη χαρακτηρίζουν μορφή «βασανιστηρίου». Άλλες δύο έγιναν από εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις -Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια- εφαρμόζεται μορατόριουμ στην εφαρμογή της, με αποφάσεις των κυβερνητών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους δύο οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Δερβένι (upd)

Η Nestle σκέφτεται να κατεβάσει την τιμή του καφέ…

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Νάξος και Ηρακλειά σε επεισόδιο δημοφιλούς ταξιδιωτικής εκπομπής του France 5

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα