ΑΘΗΝΑ
20:13
|
23.06.2026
Χιλιάδες αναμένεται να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας παρά την κυβερνητική απαγόρευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρεκόρ συμμετοχής αναμένεται να σπάσει το pride της Βουδαπέστης, σήμερα Σάββατο, αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευσης που όπως καταγγέλλουν ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την υιοθέτηση τροποποίησης του συντάγματος της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την οποία, η «προστασία των παιδιών» και των «παραδοσιακών οικογενειακών αξιών» προηγείται οποιουδήποτε δικαιώματος στην ποικιλομορφία της ταυτότητας φύλου, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε, χθες Παρασκευή ότι ενώ η αστυνομία δεν θα «διασπάσει» την 30ή πορεία υπερηφάνειας στη Βουδαπέστη, αλλά όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να γνωρίζουν τις «νομικές συνέπειες».

Παρά τον κίνδυνο προστίμου, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 2 μ.μ. τοπική ώρα κοντά στο δημαρχείο της Βουδαπέστης, μία ώρα πριν από την έναρξη της πορείας, ενώ υπουργοί από αρκετές χώρες της Ε.Ε. και δεκάδες Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένεται επίσης να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τις ουγγρικές αρχές να ανακαλέσουν την απαγόρευση, ενώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, 33 χώρες έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους στην εκδήλωση, παρότι ο Ούγγρος υπουργός Δικαιοσύνης Μπενς Τούζον απέστειλε επιστολή στις πρεσβείες της Ε.Ε. προειδοποιώντας τους διπλωμάτες και το προσωπικό να μην συμμετέχουν στο pride λόγω της απαγόρευσης της αστυνομίας.

Οι διοργανωτές της παρέλασης κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και οι συμμετέχοντες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 500 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το νομικό καθεστώς στην Ουγγαρία δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση όσων συμμετέχουν και πρόσφατα τοποθετημένες κάμερες έχουν εμφανιστεί σε στύλους φωτισμού κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής της πορείας.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Γκέργκελι Καρατσόνι, επέμεινε ότι κανένας συμμετέχων δεν θα αντιμετωπίσει κυρώσεις, καθώς η πορεία – που συνδιοργανώνεται αυτή τη φορά από τον δήμο- είναι εκδήλωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν απαιτεί την έγκριση της αστυνομίας.

«Η αστυνομία έχει μόνο ένα καθήκον, και είναι σοβαρό: να διασφαλίσει την ακεραιότητα των Ούγγρων και Ευρωπαίων πολιτών που θα παραστούν στην εκδήλωση», δήλωσε ο Καρατσόνι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με την επίτροπο ισότητας της Ε.Ε. Χάτζα Λάχμπιμπ, η οποία βρίσκεται στην Ουγγαρία για επίσκεψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Δεν συζητάμε για τους ιρανικούς πυραύλους, ξεκαθαρίζει ο Πεζεσκιάν

Παραβιάσεις και παραβάσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο

Ποιοι δρόμοι κλείνουν απόψε σε Αθήνα, Καλλιθέα λόγω του αγώνα δρόμου SNF Nostos

Επιχείρηση απομάκρυνσης 11.000 ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα