Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία της 62χρονης γυναίκας που υπεβλήθη σε μετάγγιση με λανθασμένη ομάδα αίματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Η άτυχη γυναίκα νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Τζάνειου Νοσοκομείου. Το τραγικό λάθος συνέβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στη Νευρολογική Κλινική.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και η εγκεφαλική της λειτουργία δεν έχει ακόμα επανέλθει. Η οικογένειά της έχει συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δωρεά των οργάνων της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί έχουν ξεκινήσει να την υποβάλουν στα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ για να διαπιστωθεί και τυπικά εάν έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατός της.
Το επίσημο πόρισμα του Οργανισμού Διαχείρισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) κατέγραψε οκτώ αιτίες που οδήγησαν στη λάθος μετάγγιση αίματος: Ανθρώπινος παράγοντας, μη συστηματοποιημένη εκπαίδευση προσωπικού, απουσία διάκρισης αρμοδιοτήτων και ρόλων μεταξύ νοσηλευτών, μη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο, αδυναμία διπλής ταυτοποίησης κατά τη διαδικασία μετάγγισης αίματος, λανθασμένη πρακτική ταυτοποίησης ασθενούς με τον αριθμό κλίνης, βλάβη εξοπλισμού που οδήγησε στην ταυτοποίηση μέσω βραχιολιών, κόπωση του προσωπικού λόγω φόρτου εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κινητοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ήταν άμεση και η διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης οργάνων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος και έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιώς για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
