ΑΘΗΝΑ
20:12
|
10.06.2026
Ισραηλινοί έποικοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου Αμερικανό στη Δυτική Όχθη. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ενήμερες για το περιστατικό.
Ισραηλινός στρατιώτης χτυπά Παλαιστίνιο άνδρα στον καταυλισμό προσφύγων Τουλκαρέμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο νεκροί, εκ των οποίων ο ένας Αμερικανός πολίτης, είναι τα τελευταία θύματα των συνεχών επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη, που έχουν εντατικοποιηθεί μετά την έναρξη της εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες νεκροί είναι ο 23χρονος Σεΐφ αλ-Ντιν Μουσλάτ Αμερικανός πολίτης που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από Ισραηλινούς εποίκους, χθες Παρασκευή, στην πόλη Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλα και ο Μοχάμεντ Σαλαμπί, ο οποίος καταδιώχθηκε, ξυλοκοπήθηκε και τελικά πυροβολήθηκε από εποίκους.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη στη Δυτική Όχθη», ανέφερε το Reuters εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνούμενος να κάνει περισσότερα σχόλια «από σεβασμό στην ιδιωτικότητα της οικογένειας».

Ο Μουσλάτ που είχε ταξιδέψει από το σπίτι του στη Φλόριντα για να επισκεφτεί την οικογένειά του στην Παλαιστίνη, όπως ανέφεραν συγγενείς, περικυκλώθηκε από εποίκους που τον χτύπησαν μέχρι θανάτου, ενώ για τουλάχιστον τρεις ώρες Ισραηλινοί στρατιώτες τον άφησαν να κείτεται τραυματισμένος, εμποδίζοντας να τον πλησιάσει για βοήθεια.

Η οικογένεια του Μουσλάτ κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να «ηγηθεί άμεσης έρευνας» για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Το πλήθος των εποίκων εμπόδισε το ασθενοφόρο και τους διασώστες να παράσχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια», αναφέρεται σε σχετική δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, που αναφέρει ότι ο 23χρονος κατέληξε πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε τη δολοφονία. «Καταδικάζουμε έντονα αυτούς τους ρατσιστές Ισραηλινούς εποίκους, που υποστηρίζονται και έχουν ενδυναμωθεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου, για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Αμερικανού πολίτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», δήλωσε η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα και την υπεράσπιση των πολιτών στις ΗΠΑ.

«Αυτή η δολοφονία είναι απλώς η τελευταία δολοφονία Αμερικανού πολίτη από παράνομους Ισραηλινούς εποίκους ή στρατιώτες. Κάθε άλλη δολοφονία Αμερικανού πολίτη έχει μείνει ατιμώρητη από την αμερικανική κυβέρνηση», προστίθεται στην ανακοίνωση που κάνει αναφορά στη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές το 2022, ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν και την Τουρκοαμερικανίδα ακτιβίστρια Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, μέλος του International Solidarity Movement (ISM) που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2024 καθώς διαμαρτυρόταν κατά των παράνομων εποικισμών.

Το CAIR κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να «βάλει την Αμερική πάνω απ’ όλα» θεωρώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για την τελευταία δολοφονία ενός Αμερικανού πολίτη.

Τουλάχιστον 350 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από Ισραηλινούς εποίκους από τον Ιανουάριο του 2025. Οι έποικοι τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους που προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή τα σπίτια τους από τις επιθέσεις, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η βία των εποίκων είναι κρατική βία.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες εξέχουσες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοπλοι σκότωσαν τρεις ανθρώπους σε επίθεση σε σχολείο στη Νιγηρία

Χανιά: Βυθίζεται το «Φολέγανδρος» του Πολεμικού Ναυτικού για να γίνει καταδυτικό πάρκο

Στις 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στο 4,2%, το υψηλότερο επίπεδο τριετίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα