ΑΘΗΝΑ
10:16
|
25.06.2026
Το όνομα της Ζιζέλ Πελικό, που έγινε σύμβολο θάρρους για όλες της γυναίκες του πλανήτη, περιλαμβάνεται στην τιμητική λίστα της Λεγεώνας της Τιμής.
Aνακηρύχθηκε Chevalier (Ιππότης), σε αναγνώριση της συνεισφοράς της στον αγώνα ενάντια στη σεξουαλική βία κάθε μορφής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το όνομα της Ζιζέλ Πελικό, της 72χρονης Γαλλίδας που έγινε σύμβολο θάρρους για όλες της γυναίκες του πλανήτη, μετά την υπόθεση των αμέτρητων βιασμών που υπέστη όντας ναρκωμένη από τον σύζυγό της, περιλαμβάνεται στη φετινή τιμητική λίστα της Λεγεώνας της Τιμής, της ανώτατης πολιτειακής διάκρισης στη Γαλλία.

Σήμερα, Κυριακή, παραμονή της εθνικής επετείου της Γαλλίας, η Πελικό, ανακηρύχθηκε Chevalier (Ιππότης), σε αναγνώριση του ηρωικού της παραδείγματος και της συνεισφοράς της στον αγώνα ενάντια στη σεξουαλική βία κάθε μορφής.

Η υπόθεση της Πελικό συγκλόνισε τη Γαλλία και ολόκληρο τον πλανήτη το 2024 όταν αποκαλύφθηκε ότι επί σειρά ετών ο σύζυγός της τη νάρκωνε και τη βίαζε, μαζί με δεκάδες άνδρες που έβρισκε μέσω του διαδικτύου.

Με δική της πρωτοβουλία η 73χρονη σήμερα γυναίκα παραιτήθηκε από την προστασία της ανωνυμίας που της παρείχε ο νόμος και η δίκη στην Αβινιόν αποφασίστηκε να διεξαχθεί δημόσια, τραβώντας επάνω της όλα τα βλέμματα και ανοίγοντας την συζήτηση για την γυναικεία κακοποίηση σε μεγάλα ακροατήρια. Η δίκη ολοκληρώθηκε με την καταδίκη του πρώην συζύγου της σε 20 χρόνια φυλάκισης, ενώ 50 άλλοι άνδρες καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από 3 έως 15 χρόνια.

«Δεν θέλω άλλες γυναίκες να νιώθουν ντροπή. Η ντροπή δεν ανήκει σε εμάς αλλά σε αυτούς», είχε δηλώσει, ανατρέποντας τη σοβαρή κουλτούρα στίγματος γύρω από τα θύματα βιασμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδήλωση: «Ανοχύρωτη Δημοκρατία – Κράτος Δικαίου σε κρίση»

Καλλιθέα: Συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν δράστης της συμπλοκής με θύμα έναν 17χρονο

Κένυα: Οδοφράγματα στο Ναϊρόμπι υπό τον φόβο νέων αιματηρών διαδηλώσεων

Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ με τραυματίες και προειδοποίηση για μετασεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα