ΑΘΗΝΑ
21:39
|
24.06.2026
Τουλάχιστον 1.000 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μεγάλης κατολίσθησης στα απομακρυσμένα Όρη Μάρρα στο δυτικό Σουδάν.
Η κατολίσθηση ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του χωριού Ταρασίν και άφησε πίσω της μόνο έναν επιζώντα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 1.000 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε την Κυριακή στα απομακρυσμένα Όρη Μάρρα στο δυτικό Σουδάν, μετά από αρκετές ημέρες έντονης βροχόπτωσης, σύμφωνα με την ανταρτική οργάνωση «Κίνημα/Στρατός Απελευθέρωσης του Σουδάν».

Η κατολίσθηση ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του χωριού Ταρασίν και άφησε πίσω της μόνο έναν επιζώντα, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, απευθύνοντας έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ενώ ο κυβερνήτης του Νταρφούρ, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τον στρατό, έκανε λόγο για ανθρωπιστική τραγωδία.

Πολλοί κάτοικοι της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ είχαν καταφύγει στην περιοχή των Ορέων Μάρρα, για να αποφύγουν τις μάχες ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και την παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ο εμφύλιος πόλεμος, που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του σουδανικού στρατού και των RSF, έχει βυθίσει τη χώρα στον λιμό και έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για γενοκτονία στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών λόγω του εμφυλίου ποικίλλουν σημαντικά, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε εκτιμήσει πέρσι ότι μέχρι και 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων το 2023. Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Φράξιες του Κινήματος/Στρατού Απελευθέρωσης του Σουδάν, που ελέγχουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση, έχουν δεσμευτεί να πολεμήσουν στο πλευρό του σουδανικού στρατού ενάντια στις RSF.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά σε παλιό ξενοδοχείο στο Λουτράκι

Αναζητούν τον 17χρονο Κωνσταντίνο Δ. που εξαφανίστηκε στη Νίκαια

Νεκρά εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά στη Γαλλία λόγω καύσωνα

Τερματίζεται η απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή και της Suzon Doppagnea για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα