Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ένα ρωσικό drone παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, τονίζοντας ότι δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκε στη Ρωσία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ανέφερε ότι το Σάββατο οι δυνάμεις του εντόπισαν ένα drone να εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας, Ιονούτ Μοστεάνου, δήλωσε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν και έφτασαν κοντά στην κατάρριψη του drone πριν εκείνο αλλάξει κατεύθυνση και επιστρέψει προς την Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν «περίπου κάθε εβδομάδα».
Ωστόσο, η Ρωσική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι απέρριψε τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η ρουμανική πλευρά δεν έχει παράσχει καμία συγκεκριμένη απόδειξη για την προέλευση του UAV. Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη Βλαντιμίρ Λιπάγιεφ για να του υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία. Μετά τη συνάντηση, η πρεσβεία δήλωσε ότι «δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη και πειστική απάντηση σε κανένα ερώτημα σχετικά με την αναγνώριση του drone που φέρεται να πέταξε στον ρουμανικό εναέριο χώρο».
«Λόγω της έλλειψης αντικειμενικής επιβεβαίωσης της εθνικότητας του αεροσκάφους, η διαμαρτυρία της ρουμανικής πλευράς απορρίφθηκε ως τραβηγμένη και αβάσιμη», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία. Ο Λιπάγιεφ τόνισε επίσης ότι «όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα υπήρξε μια σκόπιμη πρόκληση από το καθεστώς του Κιέβου», υπονοώντας ότι επρόκειτο για μια ενέργεια στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Ουκρανίας να σύρει το ΝΑΤΟ σε αμεσότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία ισχυρίστηκε επίσης ότι 19 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρονται να είχαν περάσει τον εναέριο χώρο της. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, περιέγραψε το συμβάν ως μια προσπάθεια της Μόσχας να δοκιμάσει τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Βαρσοβίας, επιμένοντας ότι δεν έχουν κατατεθεί αποδεικτικά στοιχεία και ότι τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη κανονικά δεν θα μπορούσαν να έχουν φτάσει σε πολωνικό έδαφος. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι τέτοιες κατηγορίες διογκώνονται σκόπιμα από το «ευρωπαϊκό κόμμα του πολέμου» και έχουν επαναλάβει ότι η Ρωσία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ ή τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά οι ισχυρισμοί περί ρωσικής «απειλής» χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν φόβο και να δικαιολογήσουν υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.
Διαβάστε ακόμα:
