Σε ένα ακόμα «ρεσιτάλ» από το βήμα της Βουλής προέβη ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, καταφερόμενος ξανά -με εξαχρειωτικό ως προς το πώς συζητούνται ζητήματα Δικαιοσύνης τρόπο- απέναντι στους -όχι συναδέλφους του- βουλευτές που επέκριναν διάταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για σοβαρότατη οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε πως η εν λόγω διάταξη «δεν διορθώνεται, αποσύρεται».
Η διάταξη προβλέπει πως είναι δυνατόν να στερείται, υπό κάποιες προϋποθέσεις, η δυνατότητα των κατηγορουμένων να έχουν πρόσβαση στην εις βάρος τους δικογραφία.
Ο υπουργός καταφέρθηκε ενάντια στο ΠΑΣΟΚ για το ότι δεν υποστηρίζει τη διάταξη παρότι συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που είχε εισαγάγει παρεμφερή διάταξη.
Καταφέρθηκε επιπλέον και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργησή της το 2019, τονίζοντας επιπλέον πως η κατάργησή της δέχθηκε κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην κορύφωση του ρεσιτάλ του, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός είπε:
«Η λατρεία σας προς τους δολοφόνους και τους εγκληματίες δεν πρέπει να αναγνωρίσετε κάποια στιγμή ότι συναντά τα όρια των δικαιωμάτων κάποιων άλλων; Δηλαδή αυτός ο ατελείωτος δικαιωματισμός σας, σας θυμίζω ότι τον αρχιδολοφόνο Κουφοντίνα εσείς φροντίσατε να τον πάτε στις αγροτικές φυλακές. Η λατρεία σταματά εκεί που ξεκινούν οι ζωές τον άλλων».
Ο υπουργός ισχυρίστηκε δε πως η διάταξή του φέρει περισσότερες εγγυήσεις από εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς υπάρχει νομοθετική βελτίωση που προβλέπει ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη δικογραφία μπορεί να γίνει όχι από οποιονδήποτε προανακριτικό υπάλληλο, παρά μόνον από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που διενεργούν την προανάκριση.
«Η διάταξη που φέρνουμε προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται πρόσβαση σε ανακριτικό υλικό όταν κινδυνεύουν ζωές των άλλων από τρομοκράτες δολοφόνους, από εμπόρους ναρκωτικών σκληρούς, από εγκληματικές οργανώσεις και εκεί οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες αν μαθευτούν κινδυνεύει η ζωή τους», είπε, επιπλέον, ενώ καταφερόμενος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για το ότι την απέσυρε το 2019 αλλά και για το ότι δεν το έκανε νωρίτερα, πρόσθεσε: «κυβερνήσατε 4μισι χρόνια που γιατί δεν την αλλάξατε;»
«Ο νομικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε μια τεράστια αναταραχή. Δικαστές, δικηγόροι, καθηγητές, επιστήμονες στο ποινικό δίκαιο διαμαρτύρονται για την ακραία οπισθοδρόμηση στο ποινικό μας δίκαιο που επιχειρεί η Κυβέρνηση και με το σημερινό νομοσχέδιο», τόνισε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
«Έχετε τη λογική του “σερίφη” και επιτίθεστε στους πάντες και τα πάντα, με έπαρση πρωτοφανή και αλαζονεία μοναδική, για να δείξετε ότι υπηρετείτε περισσότερο από όλους τη Νέα Δημοκρατία», πρόσθεσε, επεκτεινόμενη σε σχόλια για την πολιτική πορεία του αναδεδειγμένου μέσω του ΠΑΣΟΚ υπουργού.
«Ενοχλήθηκε ο συμπλεγματικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κύριος Φλωρίδης γιατί θέσαμε θέμα συνταγματικότητας της διάταξης που απαγορεύει την πρόσβαση του κατηγορουμένου σε τμήμα της δικογραφίας και επιδόθηκε στις γνωστές του πολιτικές αθλιότητες», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, επεκτεινόμενος επίσης στην πολιτική πορεία του Γιώργου Φλωρίδη και χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη, αχρείο και συκοφάντη.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επιπλέον πως η ισχύουσα τότε διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά δεν εφαρμόστηκε επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την κατάργησή της το 2019.
