Το ριζοσπαστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς είναι έτοιμο να παραιτηθεί από τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και δεν θα καταθέσει τα όπλα του, δήλωσε ο ανώτερος ηγέτης Γκάζι Χαμάντ σε συνέντευξή του στο CNN, αναφέρει το TASS.
Hamas reiterates that the resistance’s arms are a red line, and will not be given up as long as the Israeli occupation of Palestine continues.
— Press TV 🔻 (@PressTV) September 26, 2025
Follow: https://t.co/mLGcUTSA3Q pic.twitter.com/mkeEiOGiLU
«Όσον αφορά την κυριαρχία της Γάζας, είμαστε έτοιμοι να απομακρυνθούμε από την κυριαρχία της Γάζας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», δήλωσε ο Χαμάντ. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ήταν αδύνατο «να αποκλειστεί η Χαμάς από τα παλαιστινιακά ζητήματα και την παλαιστινιακή κατάσταση, επειδή η Χαμάς παίζει θετικό ρόλο». Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης διαθέτει ένα «νόμιμο όπλο που χρησιμοποιείται συνεχώς» για την καταπολέμηση της κατοχής, προσθέτοντας ότι η Χαμάς «δεν θα παραδοθεί ποτέ».
Ο Χαμάντ δήλωσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει παγώσει πλήρως. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για μέρος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι έντιμοι και ουδέτεροι μεσολαβητές».

Στις 9 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον μελών της ριζοσπαστικής ηγεσίας που βρίσκονταν στη Ντόχα. Η Χαμάς ανέφερε τον θάνατο έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός από τους ηγέτες της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, και ενός μέλους των δυνάμεων ασφαλείας του Κατάρ. Ο Χαμάντ ήταν ένα από τα άτομα στο κτίριο που κατάφεραν να επιβιώσουν.
