ΑΘΗΝΑ
05:35
|
16.07.2026
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη εντοπίστηκε σε 60χρονο άνδρα από χωριό του Δήμου Ηρακλείου.
Ο 60χρονος ο οποίος τελεί υπό ανοσοκαταστολή, νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη εντοπίστηκε σε 60χρονο άνδρα από χωριό του Δήμου Ηρακλείου. Ο ασθενής, ο οποίος τελεί υπό ανοσοκαταστολή, εμφάνισε συμπτώματα μηνιγγίτιδας και νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης, πρόκειται για εγχώριο κρούσμα, καθώς ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει εκτός Κρήτης.

Μετά την επιβεβαίωση του περιστατικού, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εκτεταμένοι ψεκασμοί πραγματοποιούνται στην περιοχή, ενώ έχουν τοποθετηθεί παγίδες για τη συλλογή κουνουπιών, τα οποία θα εξεταστούν στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ.

Aedes albopictus mosquito

Παράλληλα, θα εξετάζονται όλες οι αιμοδοσίες και αιμοληψίες που γίνονται, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενημέρωση του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τα στάσιμα νερά ή και τα πηγάδια, στα οποία επίσης θα γίνουν προνυμφοκτονίες.

Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά οι πολίτες καλό είναι να λαμβάνουν προφυλάξεις απέναντι στα κουνούπια, ειδικά τις βραδινές ώρες, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών και ρούχων που καλύπτουν το δέρμα.

Τέλος, σημείωσε ότι το γεγονός πως δεν έχουν καταγραφεί άλλα περιστατικά προς το παρόν, είναι ενθαρρυντικό και καθησυχαστικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους δύο οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Δερβένι (upd)

Η Nestle σκέφτεται να κατεβάσει την τιμή του καφέ…

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Νάξος και Ηρακλειά σε επεισόδιο δημοφιλούς ταξιδιωτικής εκπομπής του France 5

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα