Το Βιετνάμ έχει κινητοποιήσει περίπου 100.000 στρατιωτικούς για να βοηθήσουν 250.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς ο τυφώνας Μπουαλόι εντείνεται και κατευθύνεται προς τη χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κλείσει πολλά αεροδρόμια, αναφέρει το Al Jazeera.
Ο Μπουαλόι, ο 10ος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, δημιουργώντας ανέμους 130 χλμ./ώρα και αναμένεται να φτάσει στην ξηρά αργότερα την Κυριακή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.
«Πρόκειται για μια ταχέως κινούμενη καταιγίδα – σχεδόν διπλάσια από τη μέση ταχύτητα – με ισχυρή ένταση και ευρεία περιοχή επίδρασης. Είναι ικανή να προκαλέσει πολλαπλές φυσικές καταστροφές ταυτόχρονα, όπως ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, ξαφνικές πλημμύρες, κατολισθήσεις και παράκτιες πλημμύρες», ανέφερε η υπηρεσία.
Ο πρωθυπουργός Φαμ Μινχ Τσινχ ζήτησε επίσης το «υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας» καθώς το Μπουαλόι εισήλθε στα ύδατα της χώρας, σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Viet Nam News.

Πριν από την άφιξη στην ξηρά, η Viet Nam News ανέφερε ότι τρεις ψαράδες από το Χο Τσι Μινχ αγνοούνται αφού ένα σκάφος βυθίστηκε και ένα άλλο «ακινητοποιήθηκε» από μεγάλα κύματα στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Κουάνγκ Τρι. Οκτώ άλλοι διασώθηκαν.
Τα δύο σκάφη εθεάθησαν να έχουν αποκλειστεί περίπου 1,5 χλμ. από τις εκβολές του καναλιού Cua Viet, ανέφερε η έκθεση.
Στην Ντα Νανγκ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εκκενώνει περισσότερους από 210.000 κατοίκους, ενώ περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι που ζουν στην Χουέ κοντά σε παράκτιες περιοχές πρόκειται επίσης να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.
Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι στο Χα Τινχ, γνωστό ως βασικό κέντρο παραγωγής χάλυβα, έχουν προγραμματιστεί για εκκένωση σε σχολεία και ιατρικά κέντρα που έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταλύματα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τις αρχές.

Η δημοτική αρχή κινητοποίησε περισσότερους από 200 ανθρώπους με φορτηγά, πέτρες, άμμο, πασσάλους από μπαμπού και σάκους για να ενισχύσει την ακτογραμμή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων VN Express.
Σύμφωνα με αναφορές, τέσσερα εγχώρια αεροδρόμια έκλεισαν και όλα τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα κλήθηκαν να επιστρέψουν στο λιμάνι.
Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών έλαβαν επίσης εντολή να ασφαλίσουν τα σκάφη τους.
«Νιώθω λίγο άγχος, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά μετά τον τυφώνα. Ήμασταν όλοι ασφαλείς μετά τον πρόσφατο τυφώνα Kajiki. Ελπίζω αυτός να είναι ο ίδιος ή λιγότερο σοβαρός», δήλωσε στο AFP ο Νγκουγιέν Κουόνγκ, 29 ετών, κάτοικος της πόλης Ha Tinh.
Την Παρασκευή, ο Μπουαλόι έπληξε τις Φιλιππίνες, προκαλώντας κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των φιλιππινέζικων μέσων ενημέρωσης, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 10 άλλοι αγνοούνται.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι καταιγίδες γίνονται πιο ισχυρές καθώς ο κόσμος θερμαίνεται λόγω των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Στο Βιετνάμ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται λόγω φυσικών καταστροφών τους πρώτους επτά μήνες του 2025, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τον Ιούλιο, ένα τουριστικό σκάφος ανατράπηκε στον κόλπο Χα Λονγκ του Βιετνάμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους και αφήνοντας πέντε άλλους αγνοούμενους, μετά από μια ξαφνική καταιγίδα.
Το Βιετνάμ υπέστη οικονομικές απώλειες 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2024 ως αποτέλεσμα του τυφώνα Γιάγκι, ο οποίος σάρωσε το βόρειο τμήμα της χώρας και προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους.
