ΑΘΗΝΑ
12:25
|
23.06.2026
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών Rosneft και Lukoil δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη Ρωσία, λέει η Ζαχάροβα.
«Αν η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων της, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών Rosneft και Lukoil δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη Ρωσία, καθώς η χώρα έχει αναπτύξει ισχυρή ασυλία σε τέτοιους περιορισμούς, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θεωρούμε αυτό το βήμα εξαιρετικά αντιπαραγωγικό, μεταξύ άλλων όσον αφορά το μήνυμα που στέλνει σχετικά με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια ουσιαστική λύση της ουκρανικής σύγκρουσης» επεσήμανε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η χώρα μας έχει αναπτύξει ισχυρή ανοσία στις δυτικές κυρώσεις και θα συνεχίσει να αναπτύσσει με αυτοπεποίθηση το οικονομικό και πολιτικό της δυναμικό».

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, «αν η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων της και προσπαθήσει να αναγκάσει τη Ρωσία να θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα μέσω παράνομων κυρώσεων, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: αποτυχία από εσωτερικής πολιτικής άποψης και αρνητικός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».

Στον απόηχο της ματαίωσης της συνάντησης ΠούτινΤραμπ, στη Βουδαπέστη, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Μόσχα έλαβε υπόψη τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι ανοιχτό σε συνεχείς επαφές με το ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι ανοιχτό σε συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία της 16ης Οκτωβρίου μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ», τόνισε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την ίδια, στο πλαίσιο αυτών των επαφών, «ο στόχος είναι να διευκρινιστούν περαιτέρω οι παράμετροι του διαλόγου Ρωσίας-ΗΠΑ σχετικά με διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων και τα περαιτέρω κοινά βήματα στη διαδικασία διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος». «Υποθέτουμε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τα κίνητρά της σχετικά με τα βήματα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας σφαίρας», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Μιλώντας γενικότερα επεσήμανε ότι η θέση της Μόσχας είναι σαφής «Στην αναζήτηση πολιτικής και διπλωματικής διεξόδου στην ουκρανική κρίση, η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επίτευξη των στόχων που περιγράφηκαν στην αρχή της επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ουδετερότητας και του αδέσμευτου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποπυρηνικοποίηση, την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση, καθώς και την εξασφάλιση αξιόπιστων εγγυήσεων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ρωσόφωνου πληθυσμού. Επιπλέον, τονίζουμε τη σημασία του να επιτραπεί στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να λειτουργεί ελεύθερα», εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι «αυτοί οι στόχοι αποτελούν τη βάση του διαλόγου μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι πραγματικά αφοσιωμένα στη συμβολή εποικοδομητικά σε μια ειρηνική επίλυση», τονίζοντας ότι η Ρωσία «αναζητά μια διαμόρφωση διαπραγματευτικής λύσης που θα εξαλείψει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και θα διασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός ευρασιατικού και, ευρύτερα, παγκόσμιου συστήματος αδιαίρετης ασφάλειας».

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο, η Μαρία Ζαχάροβα, υπογράμμισε ότι το καθεστώς του Κιέβου υφίσταται τη μία ήττα μετά την άλλη στην πρώτη γραμμή και καμία προμήθεια όπλων από τη Δύση δεν θα το βοηθήσει.

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι καμία «ενέσεις όπλων» από τη Δύση δεν βοηθά την κλίκα του Κιέβου, αυτό είναι προφανές. Και δεν θα βοηθήσει. Τα στρατεύματα του καθεστώτος χάνουν δύναμη στην πρώτη γραμμή, και ακόμη και οι πόροι που φτάνουν σε αυτά εξαντλούνται αμέσως», σημείωσε η Ζαχάροβα. «Υποφέρουν από ήττα σε ήττα. Όσο κι αν οι προπαγανδιστές του Κιέβου προσπαθούν να ισχυριστούν το αντίθετο, όλοι γνωρίζουν την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή απαίτηση των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου λόγω των απειλών ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

BRICS: Βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων Ινδίας-Κίνας με συνάντηση αξιωματούχων στο Νέο Δελχί

Παγίωση του δυτικού προσανατολισμού της Αρμενίας ύστερα από αμφιλεγόμενες εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα