ΑΘΗΝΑ
12:23
|
06.06.2026
Για μια «καταπληκτική συνάντηση» έκανε λόγο ο Τραμπ, αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα.
Πιο συγκρατημένη η Κίνα, τόνισε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση για μια σειρά ζητήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για μια «καταπληκτική συνάντηση» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στις επαφές που είχε σήμερα, Πέμπτη, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο αεροδρόμιο του Μπουσάν στη Νότια Κορέα, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε μια σειρά θεμάτων που είχαν προκαλέσει ένταση τους τελευταίους μήνες και χαρακτηρίζοντας τον Σι «εξαιρετικό ηγέτη μιας πολύ ισχυρής χώρας».

«Αν η κλίμακα ήταν από το μηδέν έως το δέκα, με το δέκα να είναι το καλύτερο, θα έλεγα ότι η συνάντηση ήταν ένα… δώδεκα», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους -με τον γνωστό υπερφίαλο και αισιόδοξο τόνο του- μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, λίγο μετά την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε, στη συνάντηση που ήταν η πρώτη διά ζώσης των δύο ηγετών μετά το 2019, ελήφθησαν «πολλές αποφάσεις» και επιτεύχθηκε συμφωνία για «πολλά σημαντικά ζητήματα».

Ανάμεσα σε αυτά επεσήμανε τη δέσμευση της Κίνας να προχωρήσει σε νέες αγορές αμερικανικής σόγιας και άλλων αγροτικών προϊόντων, να περιορίσει τη ροή φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ και να αναβάλει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών -—κρίσιμων υλικών για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών και την άμυνα. «Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις σπάνιες γαίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. «Ελπίζω να εξαφανιστεί αυτό το θέμα από το λεξιλόγιό μας για λίγο καιρό».

Ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν -αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών- δεν τέθηκε στις συνομιλίες, που κράτησαν σχεδόν δύο ώρες, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από 57% σε 47%, μια κίνηση που, όπως είπε, στοχεύει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και στη σταθεροποίηση των αγορών.

Ο Τραμπ δήλωσε τέλος ότι σχεδιάζει επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο, ενώ ο Σι αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος.

Συγκρατημένο το Πεκίνο

Από την πλευρά της Κίνας, εκδόθηκε μια πιο συγκρατημένη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση για μια σειρά ζητήματα.

Όπως ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση για την επίλυση «σημαντικών εμπορικών ζητημάτων» χωρίς να δώσει περεταίρω λεπτομέρειες, ενώ πρόσθεσε ότι ομάδες αξιωματούχων των δύο χωρών θα εργαστούν στη συνέχεια για την επίτευξη αποτελεσμάτων που θα λειτουργήσουν ως «ηρεμιστικό χάπι» για τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Ο Κινέζος πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι και οι δύο χώρες έχουν «πολύ υποσχόμενες προοπτικές» για συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, το ξέπλυμα χρήματος και η τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε πως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν απειλεί το όραμα του Τραμπ να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη ενώ τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι χώρες τους πρέπει να προσπαθήσουν να είναι «εταίροι και φίλοι» παρά τις όποιες διαφορές τους.

«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν από κοινού να επιδείξουν την ευθύνη που αρμόζει στις μεγάλες δυνάμεις, συνεργαζόμενες για να επιτύχουν πιο σημαντικά, πρακτικά και ωφέλιμα αποτελέσματα και για τα δύο έθνη και για τον κόσμο ολόκληρο», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλιμάκωση στον Περσικό: Το Ιράν έπληξε βάσεις των ΗΠΑ σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν, μετά από επιθέσεις στο έδαφός του

Ουκρανία: Συγγνώμη που σας στείλαμε drone στη Λευκάδα… φταίνε οι Ρώσοι

Οργή Λιβανέζου Προέδρου για το Ιράν αντί… για το Ισραήλ που βομβαρδίζει

«Νιετ» του Πούτιν στον Ζελένσκι για συνάντηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα