ΑΘΗΝΑ
08:36
|
26.06.2026
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι η πρωτεύουσα, Τεχεράνη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις νερού και ίσως χρειαστεί ακόμη και να εκκενωθεί.
Ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ στην Τεχεράνη, Ιράν, στις 27 Σεπτεμβρίου 2025
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι η πρωτεύουσα, Τεχεράνη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις νερού και ίσως χρειαστεί ακόμη και να εκκενωθεί εάν δεν σημειωθούν σύντομα βροχοπτώσεις, αναφέρει το Middle East Monitor.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Σαναντάτζ, στο δυτικό Ιράν, την Πέμπτη, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έναν συνδυασμό οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κρίσεων.

Είπε ότι οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός ήταν αποτέλεσμα τόσο αποτυχιών εσωτερικής πολιτικής όσο και διεθνών κυρώσεων, ανέφερε η Daily Itimad.

«Οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός είναι λάθος τόσο του κοινοβουλίου όσο και της κυβέρνησης. Υπάρχουν προσπάθειες σε εξέλιξη, αλλά οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι σημαίνουν ότι τα έργα παραμένουν ημιτελή», είπε.

Αναφερόμενος στην κρίση νερού που προκαλείται από την ξηρασία, ο Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρές φυσικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των βροχοπτώσεων και των υδάτινων πόρων.

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να περιορίζουμε τα αποθέματα νερού στην Τεχεράνη τον επόμενο μήνα. Εάν η ξηρασία συνεχιστεί, θα ξεμείνουμε από νερό και θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε την πόλη», είπε.

Ο πρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη διαχείριση και διατήρηση των υδάτινων και ενεργειακών πόρων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Τεχεράνη ως «ανησυχητική».

Η παροχή νερού στην Τεχεράνη εξαρτάται από πέντε κύρια φράγματα, το Λαρ, το Μαμλού, το Αμίρ Καμπίρ, το Ταλεκάν και το Λατιάν, με το Αμίρ Καμπίρ να είναι το μεγαλύτερο. Ωστόσο, το Ιράν έχει υποστεί απότομη μείωση των βροχοπτώσεων τα τελευταία πέντε χρόνια και τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις στην Τεχεράνη φέτος είναι περίπου 40% κάτω από τους εποχιακούς μέσους όρους.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχει προκαλέσει δραστική μείωση των επιπέδων των ταμιευτήρων, επηρεάζοντας τόσο τα επιφανειακά όσο και τα υπόγεια ύδατα.

Η Αρχή Υδάτων της Τεχεράνης προειδοποίησε στις 20 Ιουλίου ότι οι ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την πρωτεύουσα είχαν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και έναν αιώνα λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.

Διαλείπουσες διακοπές νερού έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις 3 Νοεμβρίου, ο Μπεχζάντ Πάρσα, επικεφαλής της Αρχής Υδάτων της Τεχεράνης, δήλωσε ότι τα αποθέματα των φραγμάτων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την πόλη μόνο για δύο ακόμη εβδομάδες εάν επιμείνουν οι ξηρές συνθήκες.

Ο Πεζεσκιάν είχε προειδοποιήσει προηγουμένως στις 23 Ιουλίου ότι εάν η κρίση συνεχιζόταν με τον τρέχοντα ρυθμό της χωρίς αποτελεσματικά μέτρα, η παροχή νερού στο κοινό σύντομα θα καταστεί αδύνατη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βενεζουέλα: Εκατοντάδες νεκροί και ισοπεδωμένες πόλεις από τον διπλό καταστροφικό σεισμό

Κανταδόροι γεμίζουν τους δρόμους της Πλάκας το βράδυ της 26ης Ιουνίου

304 οι θάνατοι από την επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Τι έδειξε το Μουντιάλ για την Τουρκία του Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα