ΑΘΗΝΑ
08:47
|
13.06.2026
Παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο γύρω από την πρόταση των 28 σημείων, οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες και από τις δύο πλευρές.
Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ρωσική συνοριακή περιοχή του Ροστόφ από ουκρανική επίθεση, ενώ έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο, καθώς παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο που εξελίσσεται γύρω από την πρόταση των 28 σημείων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπγια ειρήνευση στο ουκρανικό μέτωπο, οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες και από τις δύο πλευρές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε σχεδόν 250 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιθέσεων, ενώ ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια περιοχή Κρασνοντάρ και έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας.

Στο διπλωματικό επίπεδο, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι στον απόηχο των συνομιλιών της Γενεύης και του επικαιροποιημένου σχεδίου για την Ουκρανία που ανακοινώθηκε, ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Νταν Ντρίσκολ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου, Κιρίλο Μπουντάνοφ και με υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία, στο Άμπου Ντάμπι.

Στο επίπεδο της Ευρώπης, όπου έχει σημάνει συναγερμός μετά την πρωτοβουλία Τραμπ, οι 30 χώρες του συνασπισμού των προθύμων αναμένεται να έχουν βιντεοκλήση σήμερα Τρίτη, όπως έχει ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ελπίζουν σε ένα τέλος των μαχών, αλλά δεν θέλουν μια συμφωνία που θα αποτελούσε «συνθηκολόγηση» για το Κίεβο. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να τεθεί κανένα όριο στον ουκρανικό στρατό, καθώς θα παραμείνει η πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας, ενώ επεσήμανε ότι η Ευρώπη μόνη της θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

«Η αντιπροσωπεία μας επέστρεψε από τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους στη Γενεύη και τώρα η λίστα με τα απαραίτητα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου μπορεί να γίνει εφικτή. Υπάρχουν λιγότερα σημεία – όχι πλέον 28 – και περισσότερα σωστά στοιχεία ελήφθησαν υπόψη σε αυτό το νέο πλαίσιο. Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί για να οριστικοποιήσουμε το έγγραφο και πρέπει να κάνουμε τα πάντα με αξιοπρέπεια», έγραψε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο X o Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει πλέον 19 και όχι 28 σημεία, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιες ακριβώς είναι οι αλλαγές, ενώ το BBC υποστηρίζει ότι στο αναθεωρημένο σχέδιο έχουν περιληφθεί και σημεία που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, όπως η κατάργηση του βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η εφαρμογή μιας προστασίας ανάλογης με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, ενώ ασαφές παραμένει ποια ακριβώς είναι η πρόταση για το Ντονμπάς.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, απέρριψε ως «μη εποικοδομητική» την ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο αμερικανικό σχέδιο και δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα την αποδεχτεί. Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν έχει ακόμη λάβει το αναθεωρημένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Προς το παρόν, το μόνο ουσιαστικό πράγμα είναι το αμερικανικό σχέδιο, το σχέδιο Τραμπ», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφος, προσθέτοντας πως αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για διαπραγματεύσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Εμείς είμαστε οι νικητές αυτού του πεδίου – Είμαστε υπόχρεοι στο λαό

Εχουμε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, λέει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο Αντόνιο Ταγιάνι θεωρεί πως δεν μας αφορά ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Πέτρο: «Αντιδημοκρατικοί» οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα