ΑΘΗΝΑ
22:11
|
24.06.2026
Εκδήλωση - Ημερίδα ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης τεράστιων μονάδων βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών στον Ευβοϊκό Κόλπο, σήμερα στη Χαλκίδα.
Ο Ευβοϊκός είναι πηγή ζωής – όχι ζώνη ρύπανσης, Η προστασία του είναι υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδήλωση – Ημερίδα ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης τεράστιων μονάδων βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών στον Ευβοϊκό Κόλπο, διοργανώνει σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα (Χαϊνά93), η Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού Κόλπου «SOS Ευβοϊκός».

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η Μαρία Καραμανώφ, αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., η Ανθή Γιαννούλου, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο, ο Δημήτρης Πουρσανίδης, δρ Ωκεανογραφίας, και η Ελίνα Μακρή, δημοσιογράφος.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, εδώ και χρόνια προωθείται η θεσμοθέτηση τεράστιων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) σε όλο τον Ευβοϊκό, με βάση ανεπαρκείς και ξεπερασμένες μελέτες που παραγγέλθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες του κλάδου.

Μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται η κατάληψη θαλάσσιας έκτασης 22.150 στρεμμάτων σε 15 ζώνες, από το Μαρμάρι έως τους Ωρεούς —σε έναν κλειστό και ήδη επιβαρυμένο κόλπο, με περιοχές NATURA 2000 και ζώνες μέτριας ή και κακής οικολογικής κατάστασης.

«Κι όμως, σχεδιάζεται να απορρίπτονται στη θάλασσα έως 55.652 τόνοι αποβλήτων τον χρόνο: το αντίστοιχο μιας πόλης 920.000 κατοίκων χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Σε αυτά προστίθενται χημικά, αντιβιοτικά, φορμόλη, ασθένειες, διαφυγές τροποποιημένων ψαριών στο περιβάλλον και η υποβάθμιση του βυθού και η απώλεια των λιβαδιών Ποσειδωνίας – θεμελιωδών για την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος» τονίζουν, επισημαίνοντας ότι διεθνείς αναλύσεις (Mac Alister Elliot & Partners – Poseidon) χαρακτηρίζουν τις μελέτες «αναξιόπιστες» και τον κλάδο «ασταθή, σκιωδώς διοικούμενο και περιβαλλοντικά προβληματικό».

«Ο Ευβοϊκός δεν είναι “κτηνοτροφική μονάδα” – είναι ο τόπος μας. Τρέφει κοινότητες, στηρίζει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία. Η υποβάθμισή του θα πλήξει τους πάντες: ψαράδες, επαγγελματίες, κατοίκους, φυσικό περιβάλλον και ποιότητα ζωής», επισημαίνουν και ζητούν:

  • Κατάργηση της ΠΟΑΥ Ευβοϊκού & ακύρωση της σχεδιαζόμενης ΠΟΑΥ Αταλάντης–Λάρυμνας.
  • Υποθαλάσσια έρευνα για εντοπισμό λιβαδιών Ποσειδωνίας που δεν έχουν καταγραφεί.
  • Συνεχή παρακολούθηση (monitoring) των υφιστάμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Πάγωμα ανανεώσεων & επεκτάσεων αδειών μέχρι την εκδίκαση των σχετικών προσφυγών στο ΣτΕ.
  • Εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη θαλάσσια στρατηγική, τη βιοποικιλότητα και την προστασία των οικοτόπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε ύφεση η φωτιά στο παλιό ξενοδοχείο ΠΑΛΛΑΣ στο Λουτράκι

Αναζητούν τον 17χρονο Κωνσταντίνο Δ. που εξαφανίστηκε στη Νίκαια

Νεκρά εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά στη Γαλλία λόγω καύσωνα

Τερματίζεται η απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή και της Suzon Doppagnea για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα