ΑΘΗΝΑ
15:01
|
28.06.2026
Οκτώ ακόμη αγριόχοιροι με πιθανά κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων ανακαλύφθηκαν κοντά στη Βαρκελώνη
Ισπανικά ζαμπόν συσκευασμένα σε κενό αέρος σε εργοστάσιο στο Guijuelo της Ισπανίας, 14 Απριλίου 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οκτώ ακόμη αγριόχοιροι με πιθανά κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων ανακαλύφθηκαν κοντά στη Βαρκελώνη, ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα La Vanguardia, καθώς η Ισπανία αγωνίζεται να περιορίσει τη ζημιά σε μια βιομηχανία εξαγωγής χοιρινού κρέατος αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αναφέρει το Reuters.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές κοντά στο καταλανικό υπουργείο Γεωργίας. Δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και 12 άλλα έχουν δείξει σημάδια ότι μπορεί επίσης να έχουν την ασθένεια, αλλά υποβάλλονται σε εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αυτό. Εάν επιβεβαιωθεί, ο αριθμός των μολυσμένων ζώων θα ανέλθει σε 14.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την καταλανική κυβέρνηση για σχόλια.

Περίπου το ένα τρίτο των ισπανικών πιστοποιητικών εξαγωγής χοιρινού κρέατος έχουν μπλοκαριστεί μετά το πρώτο ξέσπασμα πανώλης των χοίρων στην Ισπανία – τον κορυφαίο παραγωγό χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση – από το 1994, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας.

«Από τα 400 πιστοποιητικά εξαγωγής σε 104 χώρες, το ένα τρίτο είναι μπλοκαρισμένο. Εργαζόμαστε για να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πλάνας δήλωσε ότι η αξία των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της χώρας είναι 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Το καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε ανοιχτές τις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των χοίρων και των αγριόχοιρων. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αντιδράσει στην εξάπλωσή της στην Ισπανία.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ταϊβάν δήλωσε το Σάββατο ότι απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές προϊόντων χοιρινού κρέατος και ζωντανών χοίρων, ενώ η Κίνα έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την επαρχία της Βαρκελώνης, σύμφωνα με έγγραφο των κινεζικών τελωνείων που είδε το Reuters.

Η Βρετανία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Καταλονία και το Μεξικό ανέστειλε τις εισαγωγές προϊόντων χοιρινού κρέατος από την Ισπανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή και άλλη νεαρή γυναίκα από τη Λιβαδειά μετά τον τοκετό…

Ο πόλεμος στο Σουδάν επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τις απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ

UNICEF: Πάνω από 260 Παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη της εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα