Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο έργο για τη Μέση Ανατολή παρουσιάζει φέτος στο Θεατρικό Βαγόνι η Τατιάνα Λύγαρη, υπογράφοντας τη σκηνοθεσία της κεντρικής παραγωγής του Τρένου στο Ρουφ για τη φετινή χειμερινή σεζόν.
Γραμμένο το 2008, το θεατρικό έργο Πυρεξία – Τρία οράματα για τη Μέση Ανατολή της βραβευμένης Αμερικανίδας συγγραφέα και ποιήτριας Naomi Wallace, είναι ένα συναρπαστικό τρίπτυχο ιστοριών-οραμάτων, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μιλάει για τον Άνθρωπο και εξερευνά τα πανανθρώπινα θέματα όπως η δύναμη της αγάπης, η αξία της ειρήνης, η απώλεια που ενώνει, η ανάγκη για κατανόηση και συμπόνια.
Πού οδηγεί η συνάντηση μιας παλαιστίνιας μάνας, ενός ισραηλινού στρατιώτη κι ενός ρωσο-εβραίου αρχιτέκτονα σ’ έναν ερειπωμένο ζωολογικό κήπο στη Ράφα; Τι φέρνει κοντά έναν παλαιστίνιο πατέρα και μια ισραηλινή νοσοκόμα σε μια ιδιωτική κλινική της Δυτικής Ιερουσαλήμ; Και ποιος ο ρόλος ενός αραβο-εβραίου θυρωρού; Μπορεί η διάλεξη ενός νεαρού Ιρακινού στο Διεθνές Συνέδριο Περιστεριών της Βαγδάτης να γίνει γέφυρα για όσους χάθηκαν για πάντα;
Η Wallace, στα τρία σύντομα πυρετώδη «οράματά» της, στρέφει τη ματιά της στην αδυσώπητη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και ζωντανεύει επί σκηνής επτά ήρωες από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και το Ιράκ.
Στο πρώτο όραμα, με τίτλο Κατάσταση Αθωότητας, ένας ερειπωμένος ζωολογικός κήπος στη Ράφα, γίνεται πεδίο συνάντησης τριών φαινομενικά άγνωστων ανθρώπων: μιας Παλαιστίνιας μάνας, ενός Ισραηλινού στρατιώτη κι ενός Ρωσο-εβραίου αρχιτέκτονα. Παρελθόν, παρόν και μέλλον ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα.
Στο δεύτερο όραμα, με τίτλο Μια ανάσα μεταξύ μας, ένας Παλαιστίνιος πατέρας και μια Ισραηλινή νοσοκόμα συναντιούνται σε μια ιδιωτική κλινική της Δυτικής Ιερουσαλήμ με αίτημα την ίδια τη ζωή. Η κωμική εμφάνιση ενός Αραβο-Εβραίου θυρωρού επιβεβαιώνει ότι η άλλη όψη του σκοταδιού είναι πάντα το άπλετο φως.
Στο τρίτο όραμα Ο κόσμος που υποχωρεί, ένας νεαρός Ιρακινός ετοιμάζει τη διάλεξή του για το Διεθνές Συνέδριο Περιστεριών στη Βαγδάτη, την απομονωμένη -μετά τον Πόλεμο του Κόλπου- ιρακινή πρωτεύουσα του Σαντάμ Χουσεΐν. Η μίξη ονείρου και πραγματικότητας ανοίγει ένα παράθυρο επανασύνδεσης με όσους έχουν χαθεί.

Ακροβατώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό και το όνειρο, με γλώσσα σύγχρονη αλλά και βαθιά ποιητική – όχι τυχαία δανείζεται τον τίτλο του έργου από στίχο του T.S. Eliot – η ακτιβίστρια συγγραφέας – μία από τις πιο ξεχωριστές φωνές του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου – συνδιαλέγεται με την Ιστορία. Με βαθύ συμβολισμό, λυρισμό αλλά και στοιχεία σουρεαλισμού διαπερνά τις πολιτικές συγκρούσεις, φωτίζει την ανθρώπινη πλευρά των γεγονότων και διατηρεί την πίστη στη δύναμη της ζωής.
Σε έναν κόσμο εθισμένο και ανίκανο να αντιδράσει στη θέα της βαρβαρότητας, το Τρένο στο Ρουφ και η Τατιάνα Λύγαρη καταθέτουν μια καθηλωτική παράσταση – περιπλάνηση στη σκιά της Ιστορίας, με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και με ζωντανή την ευχή και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο Naomi Wallace
Μετάφραση Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνοθεσία-σκηνικό Τατιάνα Λύγαρη
Πρωταγωνιστούν: Φανή Γέμτου, Δημήτρης Γεωργαλάς, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση-σχεδιασμός ήχου Μηνάς Ι. Αλεξιάδης
Στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου
Κοστούμια Αφροδίτη Ψυχούλη
Χορογραφίες Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
Διάρκεια παράστασης 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος 17€, Ομαδικό- Φοιτητικό-Πολυτέκνων- Άνω των 65- Ανέργων 12€, Ατέλειες 5€
Κρατήσεις
– Ηλεκτρονικά στο totrenostorouf.gr
– Τηλεφωνικά στα τηλ 6937604988 & 2105298922
