Τεράστια σπέκουλα πάνω στον αριθμό των θυμάτων που προκλήθηκαν στο Ιράν κατά τις ταραχές, προβοκατόρικες επιθέσεις και συγκρούσεις διαδηλωτών και κρατικών δυνάμεων ασφαλείας κάνουν δυτικά Μέσα Ενημέρωσης και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με τις «εκτιμήσεις» και τα «στοιχεία» που επικαλούνται μέσα στο τελευταίο 24ωρο να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από 2.000 (όπως υποστήριξε σήμερα νωρίτερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο «Ιρανό αξιωματούχο» που δεν κατονόμασε) ως και 20.000 σύμφωνα με φερόμενες «αξιόπιστες πηγές» που επικαλέστηκε απόψε το αμερικανικό δίκτυο CBS.
Over 12,000 feared dead after #Iran protests, as video shows bodies lined up at morgue – CBS News https://t.co/d4ywLVJMmt
— Kaveh Ghoreishi (@KavehGhoreishi) January 13, 2026
Το θρίλερ γύρω από τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ιράν στο πλαίσιο ή στο περιθώριο κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, προβοκατόρικων ή και τρομοκρατικών επιθέσεων από ξένους πράκτορες και στρατολογημένους Ιρανούς μέσα στις τελευταίες ώρες πήρε νέες διαστάσεις.
A MUST-WATCH on how armed gangs and terrorists, backed by Mossad agents, exploited the legitimate economic grievances of Iranians
— Press TV 🔻 (@PressTV) January 12, 2026
Follow https://t.co/B3zXG74hnU pic.twitter.com/jIkwYlale2
Ιρανός αξιωματούχος που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο Reuters ισχυρίστηκε πως έχουν σκοτωθεί «περίπου 2.000 άτομα», μεταξύ των οποίων και μέλη των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας.
This was Tehran yesterday.
— Seyed Mohammad Marandi (@s_m_marandi) January 13, 2026
Hours ago, BBC World was showing footage of the nationwide pro-Islamic Republic rallies while talking about an "uprising," dishonestly implying that the footage was of the so-called "protesters." pic.twitter.com/rWGcmDrgtJ
Αντίθετα, η οργάνωση «Iran Human Rights» που έχει έδρα στο Οσλο της Νορβηγίας επέμενε πως μπόρεσε να καταγράψει το θάνατο τουλάχιστον 648 ανθρώπων στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Το BBC Persian, από την άλλη που έχει χάσει εδώ και χρόνια την υποτιθέμενη «αντικειμενικότητα» του, μετέφερε ανεξακρίβωτες «μαρτυρίες από το Ιράν». Κατά αυτές τις «μαρτυρίες», οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας τουφέκια Καλάσνικοφ, άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοκ.
Μία άλλη, ΜΚΟ που λανσάρεται σαν «ομάδα ακτιβιστών» υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 2.003 ατόμων.
Αντίθετα, δύο πηγές που επικαλέστηκε απόψε το CBS News σε ρεπορτάζ του ισχυρίστηκαν πως ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 12.000, μην αποκλείοντας να φθάνει και τους 20.000. Ούτε σε αυτή την περίπτωση οι φήμες αυτές στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν από αξιόπιστη πλευρά.
Tο μόνο βέβαιο είναι πως σε αυτές τις συνθήκες σύγχυσης και ρευστότητας, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

