ΑΘΗΝΑ
20:19
|
25.06.2026
Οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες διεθνών και κυρίως δυτικών ΜΜΕ για τον αριθμό των θυμάτων στο Ιράν ποικίλουν. Κυμαίνονται από εκατοντάδες, ως 20.000.
Φωτογραφίες θυμάτων που μεταδίδουν δυτικά ΜΜΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τεράστια σπέκουλα πάνω στον αριθμό των θυμάτων που προκλήθηκαν στο Ιράν κατά τις ταραχές, προβοκατόρικες επιθέσεις και συγκρούσεις διαδηλωτών και κρατικών δυνάμεων ασφαλείας κάνουν δυτικά Μέσα Ενημέρωσης και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με τις «εκτιμήσεις» και τα «στοιχεία» που επικαλούνται μέσα στο τελευταίο 24ωρο να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από 2.000 (όπως υποστήριξε σήμερα νωρίτερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο «Ιρανό αξιωματούχο» που δεν κατονόμασε) ως και 20.000 σύμφωνα με φερόμενες «αξιόπιστες πηγές» που επικαλέστηκε απόψε το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Το θρίλερ γύρω από τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ιράν στο πλαίσιο ή στο περιθώριο κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, προβοκατόρικων ή και τρομοκρατικών επιθέσεων από ξένους πράκτορες και στρατολογημένους Ιρανούς μέσα στις τελευταίες ώρες πήρε νέες διαστάσεις.

Ιρανός αξιωματούχος που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο Reuters ισχυρίστηκε πως έχουν σκοτωθεί «περίπου 2.000 άτομα», μεταξύ των οποίων και μέλη των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας.

Αντίθετα, η οργάνωση «Iran Human Rights» που έχει έδρα στο Οσλο της Νορβηγίας επέμενε πως μπόρεσε να καταγράψει το θάνατο τουλάχιστον 648 ανθρώπων στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Το BBC Persian, από την άλλη που έχει χάσει εδώ και χρόνια την υποτιθέμενη «αντικειμενικότητα» του, μετέφερε ανεξακρίβωτες «μαρτυρίες από το Ιράν». Κατά αυτές τις «μαρτυρίες», οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας τουφέκια Καλάσνικοφ, άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοκ.

Μία άλλη, ΜΚΟ που λανσάρεται σαν «ομάδα ακτιβιστών» υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 2.003 ατόμων.

Αντίθετα, δύο πηγές που επικαλέστηκε απόψε το CBS News  σε ρεπορτάζ του ισχυρίστηκαν πως ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 12.000, μην αποκλείοντας να φθάνει και τους 20.000. Ούτε σε αυτή την περίπτωση οι φήμες αυτές στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν από αξιόπιστη πλευρά.

Tο μόνο βέβαιο είναι πως σε αυτές τις συνθήκες σύγχυσης και ρευστότητας, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κανταδόροι γεμίζουν τους δρόμους της Πλάκας το βράδυ της 26ης Ιουνίου

Βενεζουέλα: Θηριώδης σεισμός 7,5 Ρίχτερ με εκατοντάδες θύματα και 30.000 αγνοούμενους [upd]

Επτά πρώτα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά του λαγοκέφαλου

Στη Βουδαπέστη ο Πιερρακάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα