Περισσότεροι από 388 εκατομμύρια χριστιανοί στον κόσμο «βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρούς διωγμούς και διακρίσεις λόγω της πίστης τους» το 2025, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Portes Ouvertes (Ανοιχτές Πόρτες).
«Πρόκειται για αύξηση κατά 8 εκατομμύρια σε σχέση με το 2024», δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Παρίσι ο Νταβίντ Εμερλέν, γενικός διευθυντής της Portes Ouvertes για τη Γαλλία και το Βέλγιο, εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό το «επίπεδο ρεκόρ».
Les derniers chiffres de la persécution des chrétiens sont arrivés! En 2026, il y a plus de 388 millions de chrétiens persécutés dans le monde entier.
— Portes Ouvertes Suisse (@POSuisse) January 14, 2026
La persécution contre les chrétiens augmente de plus en plus.#index #persécutionchrétiens pic.twitter.com/5z8gjsQGyt
Η προτεσταντική ΜΚΟ διευκρινίζει πως ο αριθμός αυτός «δεν σημαίνει ότι 388 εκατομμύρια χριστιανοί διώκονται άμεσα, αλλά ότι ζουν σε περιφέρειες όπου γίνονται σοβαροί διωγμοί».
Η καθολική ένωση «Βοήθεια στην Εκκλησία που Αγωνίζεται» (Aide à l’Église en Détresse-AED) εκτιμούσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι «413 εκατομμύρια χριστιανοί ζουν σε χώρες όπου η θρησκευτική ελευθερία δεν γίνεται σεβαστή και 280 εκατομμύρια είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε διωγμούς».
Κατά την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2025, η Portes Ouvertes κατέγραψε 4.849 χριστιανούς που σκοτώθηκαν, 4.712 που φυλακίσθηκαν και 3.632 εκκλησίες που στοχοθετήθηκαν. «22.702 χριστιανοί υποχρεώθηκαν να διαφύγουν από τη χώρα τους» εξαιτίας διωγμού, προστίθεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρονται επίσης 4.055 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.
Η Βόρεια Κορέα, όπου «η πίστη στον Θεό θεωρείται προδοσία έναντι του καθεστώτος», παραμένει πρώτη στην κατάταξη και ακολουθούν η Σομαλία, όπου η επιβίωση αυτών που έχουν ασπασθεί το χριστιανισμό «εξαρτάται από την απόλυτη ανωνυμία τους», και η Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση.
«Από το 2015, η υποσαχάρια Αφρική είναι η πρώτη περιφέρεια του κόσμου όπου οι χριστιανοί σκοτώνονται εξαιτίας της πίστης τους», με 4.491 συνολικά. «Όμως είναι η περιφέρεια όπου υπάρχουν οι περισσότεροι χριστιανοί», υπογραμμίζει ο Γκιγιόμ Γκενέκ, εκ των διευθυντών της ΜΚΟ.
Conférence de presse
— Romain CHOISNET (@comcnef) January 13, 2026
Présentation de l’Index 2026 mondial de persécution des chrétiens par l’ONG Portes ouvertes, à la Maison du protestantisme.@portesouvertes @FPFCom pic.twitter.com/tZCbcSJfBx
Χίλιες εκκλησίες στοχοθετήθηκαν στη Νιγηρία καθώς και στην Κίνα, η οποία εντείνει την πολιτική της για να «εξημερώσει» τον χριστιανισμό.
Οι περισσότεροι φυλακισμένοι χριστιανοί (2.192) βρίσκονται στην Ινδία, βάσει «νόμων κατά του προσηλυτισμού». Επίσης η Συρία πέρασε από τη 18η στην 6η θέση του καταλόγου.
Syrie: La situation des chrétiens s'est considérablement détérioréehttps://t.co/UkLWBwocS3
— Portes Ouvertes Suisse (@POSuisse) January 14, 2026
Με βάση 84 κριτήρια και με τη βοήθεια 5.000 ανθρώπων, η ΜΚΟ δημοσιεύει κάθε χρόνο, από το 1993, αυτό τον «παγκόσμιο κατάλογο» των διωγμών των χριστιανών, οι οποίοι κυμαίνονται από τον εξοστρακισμό μέχρι τη βία.
Κάποιους από τους αριθμούς της είχαν επικαλεσθεί πέρυσι οι Αμερικανοί συντηρητικοί και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Νιγηρία λόγω του διωγμού των χριστιανών – ισχυρισμός που απορρίπτεται από τις νιγηριανές αρχές και από ερευνητές.
