Δύο άνδρες περίπου 60 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από το χιόνι που έπεσε από στέγες μετά την πιο σφοδρή χιονόπτωση εδώ και δεκαετίες στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην άπω ανατολή της Ρωσίας.
Οι θάνατοι των δύο ανδρών αναφέρθηκαν την Παρασκευή από το τοπικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, η ποσότητα χιονιού που έπεσε στην Καμτσάτκα τις τελευταίες ημέρες ήταν η υψηλότερη εδώ και πάνω από 30 χρόνια, με το χιόνι να φτάνει σε ύψος έως και τέσσερα μέτρα.
Βίντεο από την Καμτσάτκα έδειξαν αυτοκίνητα σχεδόν εντελώς θαμμένα στο χιόνι, εισόδους κατοικιών να έχουν φράξει και τούνελ να έχουν σκαφτεί μέσα σε όγκους του χιονιού από κατοίκους προκειμένου να βγουν από τα σπίτια τους.
Άλλοι έκριναν βολικότερο το να βγαίνουν από τα παράθυρα ορόφων.
Rekord-Schneefall in Kamtschatka: Häuser sind bis zur 5. Etage eingeschneit. Viele Bewohner nehmen es mit Humor und springen einfach aus den Fenstern. pic.twitter.com/t9TkjZ1Hsp
— Alina Lipp (@Alina_Lipp_X) January 17, 2026
Η καταιγίδα προκάλεσε κλείσιμο δρόμων, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και αναστολή των δημόσιων συγκοινωνιών.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθάρισαν το χιόνι από τις στέγες για να αποτρέψουν ζημιές σε κτίρια και οι κάτοικοι συμβουλεύτηκαν να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ελλείψεις τροφίμων στα καταστήματα, ενώ ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα.
😱🇷🇺A snowfall in Kamchatka has already shattered a 30-year record! The snowdrifts in the region have reached heights of four stories—an absolute record for precipitation in the last three decades. People are struggling to find their cars buried under snow, and they’re even… pic.twitter.com/G06zgQwOqF
— Russian Road (@RussianRoad_) January 19, 2026
Τον Δεκέμβριο, το Πετροπάβλοφσκ-Καμτσάτσκι, η πρωτεύουσα του Κράι Καμτσάτκα που περιλαμβάνει τη χερσόνησο Καμτσάτκα, δέχτηκε 370 χιλιοστά χιονιού, το υπερτριπλάσιο από τον μηνιαίο μέσο όρο. Από την 1η έως τις 16 Ιανουαρίου, η πόλη δέχτηκε 163 χιλιοστά χιονιού, με βάθος χιονιού 170 εκατοστά, και σε ορισμένες περιοχές το βάθος του χιονιού ξεπέρασε τα 250 εκατοστά.
Ένας αξιωματούχος του τμήματος υδρομετεωρολογίας και περιβαλλοντικής παρακολούθησης του Καμτσάτκα Κράι δήλωσε ότι οι ακραίες χιονοθύελλες που σημειώθηκαν στη χερσόνησο κατά την προαναφερθείσα περίοδο ήταν εξαιρετικά σπάνιες, με το τελευταίο παρόμοιο συμβάν να έχει συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι κήρυξε πρόσφατα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαταράσσοντας την εναέρια κυκλοφορία και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η δημοτική αρχή κάλεσε τους κατοίκους να κρατήσουν τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους, ενώ τα μαθήματα σε σχολεία και πανεπιστήμια έχουν ακυρωθεί ή μεταφερθεί στο διαδίκτυο.
