«Πολύ λυπηρή» χαρακτήρισε απόψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μινεάπολη μετά τη δεύτερη δολοφονία Αμερικανού πολίτη σε τρεις βδομάδες, του Άλεξ Πρέτι το περασμένο Σάββατο από πράκτορα της «Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων», ICE.
Ο Τραμπ φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο για να εκφωνήσει ομιλία στην Αϊόβα πρόσθεσε πως στην Μινεάπολη πραγματοποιείται «έρευνα». Τόνισε πως θέλει η έρευνα αυτή να είναι «τίμια».
Χαρακτήρισε δε «καλές» τις συνεχιζόμενες, όπως είπε, συνομιλίες ανάμεσα στον λεγόμενο «Τσάρο» των αμερικανικών συνόρων Τομ Χόμαν με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Μινεσότας, Τιμ Γουόλς και τον επίσης Δημοκρατικό δήμαρχο της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι.
"We are under attack by this administration": Minneapolis resident speaks out
— CGTN Frontline (@Frontlinestory) January 27, 2026
A #Minneapolis resident describes chaos, fear and anger after a fatal #shooting involving federal immigration agents in the city, recalling tear gas, panic attacks and neighbors helping one another… pic.twitter.com/cmI8spIi5j
Ωστόσο, ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της (ανεξέλεγκτης και βίαιης) δράσης των πρακτόρων ICE από την αρμόδια υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, έδειξε πως διατηρεί την εμπιστοσύνη του απέναντί της και δεν σκοπεύει να την αποπέμψει. «Κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά» είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.
Η δήλωση Μπάιντεν για την κατάσταση στη Μινεάπολη
Λίγες ώρες πριν, πήρε θέση στο θέμα της βίαιης δράσης των πρακτόρων της ICE και ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν.
Σχολιάζοντας τη δολοφονία του Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε πως πρόκειται για γεγονός που «προδίδει τις πιο βασικές μας αξίες ως Αμερικανοί».
«Δεν είμαστε έθνος που γαζώνει με σφαίρες του ςπολίτες τους σε έναν δρόμο. Δεν είμαστε έθνος που επιτρέπει στους πολίτες μας να κακοποιούνται επειδή ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα» ανέφερε με ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
What has unfolded in Minneapolis this past month betrays our most basic values as Americans. We are not a nation that guns down our citizens in the street. We are not a nation that allows our citizens to be brutalized for exercising their constitutional rights. We are not a…
— Joe Biden (@JoeBiden) January 27, 2026
Εξήρε στη συνέχεια το λαό της Μινεσότας λέγοντας πως συμπαραστέκεται σε όσους δοκιμάζονται από τις επιχειρήσεις της ICE καταγγέλλοντας «την αδικία όταν την βλέπουν αναγορεύοντας υπεύθυνη στο λαό την κυβέρνησή μας».
«Κανένα άτομο δεν μπορεί να καταστρέψει αυτά τα οποία εκπροσωπεί και πιστεύει η Αμερική. Ακόμη και εάν αυτό το άτομο είναι ο Πρόεδρος. Εάν εμείς, όλη η Αμερική, ορθώσουμε ανάστημα και μιλήσουμε. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε. Και είναι ώρα να το δείξουμε στον κόσμο. Και το πιο σημαντικό να το δείξουμε στους εαυτούς μας».
Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την ανάρτησή του ζητώντας «πλήρη, δίκαιη και διαφανή έρευνα» για τους θανάτους των πολιτών Ρενέ Γκουντ και Άλεξ Πρέτι, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους.
