ΑΘΗΝΑ
20:58
|
24.06.2026
Οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν νομοσχέδιο για την κατάργηση του «συζυγικού καθήκοντος» μετά από επικρίσεις ότι υπονομεύει τη σεξουαλική συναίνεση.
Το 2019, άνδρας στη Γαλλία πέτυχε την έκδοση διαζυγίου με το επιχείρημα ότι η σύζυγός του είχε διακόψει τις σεξουαλικές σχέσεις μαζί του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα, χθες Τετάρτη (28/1), νομοσχέδιο που καταργεί την έννοια του «συζυγικού καθήκοντος», έπειτα από έντονες επικρίσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών ότι υπονομεύει τη σεξουαλική συναίνεση και ευνοεί τη συζυγική βία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίχθηκε από περισσότερους από 120 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, προστίθεται διευκρινιστικά στον Αστικό Κώδικα και ξεκαθαρίζει ότι η συμβίωση δεν συνεπάγεται υποχρέωση των συζύγων να έχουν σεξουαλικές σχέσεις και αναμένεται σε επόμενο στάδιο να εισαχθεί προς έγκριση στη Γερουσία.

Ο Αστικός Κώδικας της Γαλλίας προβλέπει τέσσερα καθήκοντα που απορρέουν από τον γάμο πίστη, αλληλοϋποστήριξη, αρωγή και συμβίωση— χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει οποιαδήποτε σεξουαλική υποχρέωση.

Παρά ταύτα, παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις είχαν κατά καιρούς ερμηνεύσει τη συμβίωση ως «κοινό κρεβάτι», επιτρέποντας τη διατήρηση της έννοιας των «συζυγικών καθηκόντων» στην πράξη.

Το 2019, άνδρας στη Γαλλία πέτυχε την έκδοση διαζυγίου με το επιχείρημα ότι η σύζυγός του είχε διακόψει τις σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Ωστόσο, πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε την πρώην σύζυγο, κρίνοντας ότι γυναίκα που αρνείται να έχει σεξουαλική σχέση με τον σύζυγό της δεν μπορεί να θεωρείται «υπαίτια» σε περίπτωση διαζυγίου.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία υιοθέτησε πέρυσι ρητά την αρχή της συναίνεσης στον ορισμό του εγκλήματος του βιασμού, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρά εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά στη Γαλλία λόγω καύσωνα

Τερματίζεται η απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή και της Suzon Doppagnea για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Τραμπ και Ερντογάν πλησιάζουν σε συμφωνία για τους κινητήρες των μαχητικών Kaan

Έφαγε τα μούτρα του ο Νετανιάχου με το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν, αναφέρει ανάλυση στο Reuters

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα