ΑΘΗΝΑ
18:03
|
23.06.2026
Ένταλμα της Αθήνας για τον Νορβηγό ακτιβιστή Τόμι Όλσεν προκαλεί αντιδράσεις. Οργανώσεις μιλούν για δίωξη λόγω της δράσης του υπέρ των μεταναστών στο Αιγαίο.
Το ένταλμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο, στη βάση δικογραφίας του Λιμενικού που είχε συνταχθεί το 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές επιδόθηκε, χθες Τετάρτη από τις νορβηγικές αρχές στον ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τόμι Όλσεν, ιδρυτή της οργάνωσης Aegean Boat Report, που δραστηριοποιείται στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Το ένταλμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο, στη βάση δικογραφίας του Λιμενικού που είχε συνταχθεί το 2021, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω και αφορά κατηγορίες που ο ίδιος και οι υποστηρικτές του χαρακτηρίζουν αβάσιμες και εκδικητικές.

Η υπόθεση σχετίζεται με τη δράση του Όλσεν στην καταγραφή περιστατικών κινδύνου στη θάλασσα και την ενημέρωση των ελληνικών αρχών για αφίξεις προσφύγων που ζητούσαν άσυλο, ενώ την οργή της Αθήνας φαίνεται πως προκάλεσε και η δράση της Aegean Boat Report, στην τεκμηρίωση καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στη δικογραφία περιλαμβάνονται βαριές κατηγορίες, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνση εισόδου και διαμονής μεταναστών, με αφορμή την ενημέρωση των αρχών για την παρουσία τους και την πρόθεσή τους να αιτηθούν άσυλο.

Ο δικηγόρος του, Ζαχαρίας Κεσσές, τονίζει ότι ο Όλσεν έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη μη εμπλοκή του, κάνει λόγο για απόπειρα ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών και επισημαίνει πως άλλες παρόμοιες δικογραφίες έχουν αρχειοθετηθεί.

Παράλληλα, διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Μαίρη Λώλορ, έχουν εκφράσει ανησυχία και στήριξη προς τον Όλσεν, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Ορίστηκαν οι τομεάρχες της ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα

Φωτιά σε χώρο εργοστασίου με πλαστικά στο Αιγάλεω (upd)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Αμανατίδης

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια κύρια σιδηροδρομική γέφυρα στη Βόρεια Κριμαία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα