ΑΘΗΝΑ
11:31
|
23.06.2026
Η επέμβαση των ΜΑΤ στη Γαύδο ανοίγει ξανά τη συζήτηση γύρω από τον εναλλακτικό τρόπο ζωής στις «καβάτζες» του ακριτικού νησιού.
Φωτ.: Βαγγέλης Πνευματικάτος / fb
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρωτόγνωρες εικόνες με άνδρες των ΜΑΤ να ξεπροβάλουν πίσω από τους κέδρους και πάνω στους αμμόλοφους στις παραλίες, έζησε χθες, Τετάρτη, η ακριτική Γαύδος καθώς μια διμοιρία έφτασε ακτοπλοϊκώς, προκειμένου να συνδράμει στην εκτέλεση αποφάσεων για την κατεδάφιση ξύλινων κατασκευών στις παραλίες Λαυρακά και Αϊ-Γιάννη.

Οι κατεδαφίσεις των γνωστών στο νησί «καβατζών», όπου διαμένουν με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, κοντά στη φύση, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, βασίζονται σε εντολές της Διεύθυνσης Δασών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και, σύμφωνα με τον Δήμο Γαύδου, είχαν γνωστοποιηθεί εγκαίρως στους εμπλεκόμενους, ωστόσο η αντίδραση της τοπικής κοινότητας είναι έντονη.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για στοχευμένη περιβαλλοντική παρέμβαση και όχι για γενικευμένη εκκαθάριση, επισημαίνοντας ότι σε άλλες περιοχές του νησιού παρόμοιες κατασκευές δεν έχουν θιγεί, ωστόσο η συλλογικότητα «Gavdos Sea Front Collective», κάνει λόγο για βίαιη εκδίωξη ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής που έχει μακρόχρονη παρουσία στο νησί.

Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευές είναι ελαφρές, φτιαγμένες αποκλειστικά από φυσικά υλικά -θαλασσόξυλα, καλάμια και ξερά κλαδιά- και δεν έχουν μόνιμο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εντασσόμενες σε μια φιλοσοφία αρμονικής συνύπαρξης με το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι κάτοικοι των παραλιών συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του οικοσυστήματος μέσω καθαρισμών, πυροπροστασίας και ενημέρωσης επισκεπτών, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την κρατική απουσία.

Η υπόθεση σηματοδοτεί την κλιμάκωση μιας χρόνιας διαμάχης για τον χαρακτήρα και τη διαχείριση του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης, με Αρχές να επιμένουν στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και τις συλλογικότητες να προτάσσουν την αυτοοργάνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συλλογικότητας «Gavdos Sea Front Collective», η κρατική αυστηρότητα εξαντλείται σε κατασκευές που αποσυντίθενται πλήρως στη φύση χωρίς να αφήνουν ίχνη τσιμέντου ή μόνιμης παρέμβασης στο έδαφος, την ίδια ώρα που η τουριστικοποίηση προωθεί γιγαντιαίες τσιμεντένιες υποδομές σε ολόκληρη την Κρήτη που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του ακριτικού νησιού.

Η Γαύδος, τονίζουν, δεν είναι Κυκλάδες και η ιδιαιτερότητά της είναι αυτή που την καθιστά παγκόσμιο πόλο έλξης για όσους αναζητούν μια ζωή έξω από τα καταναλωτικά πρότυπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Βurnout: Η αθέατη πλευρά της εργασιακής εκμετάλλευσης στην εκπαίδευση

Κινητοποίηση στις 24 Ιουνίου για την τραγική υποστελέχωση στην Ψυχική Υγεία

Δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για τηλεοπτική κάλυψη και εμφάνιση των κατηγορουμένων (upd)

Σε κρίσιμη κατάσταση στο «Γεννηματάς» ο Αριστοτέλης Χαντζής μετά από 138 ημέρες απεργίας πείνας: «Μέχρι τη δικαίωση ή τον θάνατο»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα