Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να δώσει απαντήσεις για τον εντοπισμό Ουκρανικού ναυτικού drone γεμάτου εκρηκτικά στη Λευκάδα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζοντας πως το περιστατικό αποδεικνύει πως το «μπάτε σκύλοι αλέστε» της πολεμικής εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς εκθέτει τη χώρα μας και το λαό μας σε απρόβλεπτους και μεγάλους κινδύνους.
📌Για τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά στη #Λευκάδα
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) May 8, 2026
🔴Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να δώσει απαντήσεις για τον εντοπισμό ουκρανικού ναυτικού drone γεμάτου εκρηκτικά στη Λευκάδα. Τι δουλειά είχε σε ελληνικά χωρικά ύδατα το ουκρανικό ναυτικό drone; Ποιος ήταν ο στόχος του;…
«Τι δουλειά είχε σε ελληνικά χωρικά ύδατα το ουκρανικό ναυτικό drone; Ποιος ήταν ο στόχος του; Γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση αν και σε ποιον επιχειρησιακό σχεδιασμό ήταν ενταγμένο; Έχει συμφωνήσει πίσω από κλειστές πόρτες να παραχωρεί στην ευρωατλαντική “σύμμαχο” Ουκρανία την ελληνική επικράτεια για την διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων; Επιχειρούν και άλλα αντίστοιχα drones άλλων “συμμάχων” στα ελληνικά χωρικά ύδατα;» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Εντωμεταξύ το μαύρο drone επιφανείας MAGURA 3 που εντοπίστηκε από ψαράδες σε βραχώδη ακτή, φορτωμένο με 300 κιλά εκρηκτικά και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Βασιλικής, βρίσκεται στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αναλάβουν την εξέταση του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στην έρευνα εμπλέκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ωστόσο, το υπουργείο Αμύνης και το ΓΕΕΘΑ, δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για το περιστατικό.
Η μόνη έως τώρα επίσης δήλωση, ασαφής και αινιγματική, είναι αυτή το9υ υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια. «Ξέρουμε ποιοι είναι και περίπου τι περιέχει» περιορίστηκε να πει, κατά την τοποθέτησή του στο 6ο Προσυνέδριο της Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι αν το εν λόγω USV αποτελεί τμήμα σχεδιασμού ουκρανικών επιθέσεων σε τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, όπως αυτές που έχουν παραδεχτεί πως διεξάγουν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
🇺🇦 The Ukrainian SBU has published a terrorist attack on a Chinese oil tanker in the Mediterranean sea.
— Spetsnaℤ 007 🇷🇺 (@Alex_Oloyede2) December 19, 2025
The Ukrainians claim the "QENDIL" is part of Russia's Shadow fleet. The drones were reportedly launched from Greece.
Ukraine has now become an international terrorist state… pic.twitter.com/0vI1Sr6tgL
Χαρακτηριστικά, τον Δεκέμβρη του 2025 η Ουκρανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών (SBU) περηφανευόταν ότι έπληξαν το τάνκερ Qendil σε διεθνή ύδατα σε απόσταση άνω των 2.000 χιλιομέτρων από την Ουκρανία. Βάσει στοιχείων από το Marine Traffic, το πλοίο, το οποίο έφερε σημαία Ομάν, φέρεται να ήταν συμφερόντων Ινδίας και βρισκόταν σε διεθνή ύδατα δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ
Αντίδραση υπήρξε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον υπεύθυνο τομεάρχη Άμυνας του κόμματος, Μιχάλη Κατρίνη, να καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα.
«Στην υπόθεση αυτή λάμπουν δια τους απουσίας τους η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες πρέπει να απαντήσουν», ανέφερε, συγκεκριμένα:
1) Για την προέλευση του drone
2) Για το πως βρέθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα (προφανώς, μεταφέρθηκε από άλλο, μεγαλύτερο πλοίο στην περιοχή)
3) Για το αν περιέχει επικίνδυνες – για την ασφάλεια των πολιτών – ύλες (πληροφορίες μιλούν για εκρηκτικά)
4) Για το αν διαθέτει συστήματα καταγραφής και εντοπισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική ασφάλεια.
Ελπίζουμε η Kυβέρνηση να μην ακολουθήσει την ίδια πρακτική, όπως στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να χαρακτηρίσει την κυκλοφορία ενός θαλάσσιου μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (USV) στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ως μια «υπόθεση ιδιωτών».@michaelkatrinis 👉https://t.co/BBfDSCSlKV pic.twitter.com/LGNHBqtXMk
— ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (@pasok) May 9, 2026
«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην ακολουθήσει την ίδια πρακτική αντιμετώπισης με αυτή στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να χαρακτηρίσει την κυκλοφορία ενός θαλάσσιου μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (USV) στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ως μια υπόθεση ιδιωτών», σχολίασε δηκτικά και τόνισε πως την ευθύνη ελέγχου των συνόρων, του εναερίου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, την έχει κυβέρνηση.
«Δυστυχώς, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες διαπιστώνουν ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε.
ΣΥΡΙΖΑ: ποιος ελέγχει τι συμβαίνει στις ελληνικές θάλασσες, κ. Μητσοτάκη;
Μία σειρά ερωτημάτων για το περιστατικό διατυπώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό τι συμβαίνει στις ελληνικές θάλασσες, ενώ παράλληλα ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Σ. Κεδίκογλου, και άλλοι βουλευτές του κόμματος.
Πώς είναι δυνατόν μια αυτοπροωθούμενη βόμβα να κάνει βόλτες δίπλα σε ελληνικές ακτές και οι αρχές να μην έχουν πάρει χαμπάρι;» αναρωτιέται η Κουμουνδούρου τονίζοντας ότι «οι κατόπιν εορτής καθησυχαστικές δηλώσεις μοιάζουν αστείες».

Το Λιμενικό Σώμα και τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας οφείλουν εξηγήσεις, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
Πώς βρέθηκε ένα τέτοιο πολεμικό όπλο να πλέει ανενόχλητο στα χωρικά μας ύδατα και γιατί δεν εντοπίστηκε έγκαιρα; Ποιος το άφησε, και με ποιο σκοπό;
Ελέγχει κανείς τη δραστηριότητα ξένων κρατών στις περιοχές δικαιοδοσίας του ελληνικού κράτους;
Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση όταν διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έφτασε το πλωτό drone στη Λευκάδα».
«Το συγκεκριμένο ανησυχητικό γεγονός έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά την ανενόχλητη δραστηριότητα ισραηλινών πολεμικών πλοίων κατά διεθνών ακτιβιστών, με παρεμπόδιση και κατάληψη των σκαφών τους και απαγωγή εκατοντάδων ανθρώπων, σε περιοχή ευθύνης των ελληνικών αρχών για έρευνα και διάσωση», προσθέτει επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντα λόγο για «μια πράξη πειρατείας με την πλήρη και απροκάλυπτη ανοχή του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«Πειρατικές επιδρομές και πολεμικές δραστηριότητες από ξένες χώρες, μερικά μίλια από τις ακτές της χώρας μας. Τελικά, ποιος ελέγχει τι συμβαίνει στις ελληνικές θάλασσες, κ. Μητσοτάκη;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό.
