ΑΘΗΝΑ
12:47
|
17.07.2026
Με περιορισμένες δυνάμεις λόγω της μετακίνησης του ενδιαφέροντος προς τον Περσικό Κόλπο, ξεκινά η ετήσια άσκηση BALTOPS του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με περιορισμένες δυνάμεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της μετακίνησης του ενδιαφέροντος προς τον Περσικό Κόλπο, ξεκινά αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου, η μεγάλη ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, στην άσκηση BALTOPS, η οποία είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου, θα συμμετέχουν σημαντικές δυνάμεις αποτελούμενες από περίπου 20 πλοία από 15 χώρες και γύρω στους 6.000 ένστολους, μέγεθος που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό της περσινής διοργάνωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η περιορισμένη κλίμακα αντανακλά τις τρέχουσες επιχειρησιακές υποχρεώσεις σε άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτύξεων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Αρκτική και παρά τη μειωμένη συμμετοχή αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος ναυτικός ελιγμός στη Βαλτική Θάλασσα για φέτος.

«Σε αυτή την περίοδο, αποτελεί δείγμα της ισχύος της συμμαχίας το γεγονός ότι πραγματοποιείται μια μεγάλη άσκηση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με ευρεία συμμετοχή του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γερμανός Υποναύαρχος Στέφαν Χάις.

Οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν από τη δυτική Βαλτική προτού μετατοπιστούν ανατολικά, προς την περιοχή που περιβάλλει το σουηδικό νησί Γκότλαντ.

Ο Χάις επεσήμανε ότι η διασφάλιση των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας παραμένει κεντρική αποστολή, τόσο για τη στρατιωτική επιμελητεία (logistics) όσο και για την εμπορική ναυτιλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Το Ιράν θα ελέγχει εάν οι ΗΠΑ συμμορφώνονται με το μνημόνιο (όχι το αντίθετο…)

Έχει γίνει η Ελλάδα ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ στον Κόλπο; – Middle East Eye

Δεν υπάρχει ειρήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα