ΑΘΗΝΑ
02:47
|
06.07.2026
Η επιδημία χολέρας στη βορειοανατολική Νιγηρία στοίχισε τη ζωή σε 74 ανθρώπους, μολύνοντας χιλιάδες σε κοινότητες με κατεστραμμένες υποδομές.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια επιδημία χολέρας στη βορειοανατολική Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 74 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 7.000 από τις αρχές Μαΐου, ανακοίνωσαν, χθες Τρίτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η επιδημία, η οποία εντοπίζεται σε 14 από τις 27 περιοχές της περιφέρειας Μπόρνο, εξελίσσεται σε κοινότητες με συστήματα υγείας που έχουν εξασθενήσει από τις σχεδόν δύο δεκαετίες επιθέσεων της ανταρτικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Η νόσος είναι ενδημική και εποχική στη χώρα, όπου μόνο το 14% του πληθυσμού -που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια- έχει πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες παροχής πόσιμου νερού, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα του 2020.

Η κατάσταση είναι χειρότερη τόσο στο Μαϊντουγκούρι, την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της περιφέρειας, όσο και σε απομακρυσμένες κοινότητες με κακές συνθήκες αποχέτευσης και υγιεινής, που βρίσκονται εκτός της άμεσης εμβέλειας των υγειονομικών αρχών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι έχουν περιθάλψει 7.439 ασθενείς στις εγκαταστάσεις τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε μέσο όρο 185 εισαγωγών την ημέρα. Σημείωσαν μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή κατέγραψαν 500 ασθενείς, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ από το ξέσπασμα της επιδημίας.

«Μέχρι να μάθουμε για τα κρούσματα στην κοινότητα, η μετάδοση έχει ήδη συμβεί και είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε, επειδή η διασπορά έχει μεγαλώσει», υπογράμμισε η Τζέσι Κουρνουρκάρ, συντονίστρια έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους δύο οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Δερβένι (upd)

Η Nestle σκέφτεται να κατεβάσει την τιμή του καφέ…

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Νάξος και Ηρακλειά σε επεισόδιο δημοφιλούς ταξιδιωτικής εκπομπής του France 5

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα