ΑΘΗΝΑ
11:30
|
15.06.2026
Δεκάδες φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή αποφοίτησης του Στάνφορντ, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεργασία της της Google με το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια μαζική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης σημάδεψε την 135η τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, χθες Κυριακή, όταν δεκάδες φοιτητές αποχώρησαν την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, ανέβαινε στο βήμα για να εκφωνήσει την κεντρική ομιλία.

Ο Πιτσάι, ο οποίος είναι απόφοιτος του διάσημου ιδρύματος, επέστρεψε στο πανεπιστήμιό του για να απευθυνθεί στην τάξη του 2026. Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε την ομιλία του στο γεμάτο στάδιο του Στάνφορντ –όπου παρευρίσκονταν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.600 φοιτητές, καθηγητές και γονείς– μια ομάδα αποφοίτων άρχισε να αποχωρεί επιδεικτικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 100 έως 200 φοιτητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό, ενώ παράλληλα φώναζαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Ορισμένες μικρότερες ομάδες μέσα στο κοινό έκαναν θόρυβο με σφυρίχτρες και σήκωσαν πανό προτού αποχωρήσουν και αυτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από συλλογικότητες όπως οι «Students for Justice in Palestine» και «No Tech for Apartheid». Στόχος των διαδηλωτών ήταν να καταγγείλουν τους δεσμούς μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας με κυβερνητικά και στρατιωτικά προγράμματα, εστιάζοντας συγκεκριμένα στη συνεργασία της Google με την ισραηλινή κυβέρνηση. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε το «Project Nimbus», μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υπηρεσίες cloud computing που υπογράφηκε το 2021, αλλά και η συνεργασία της Google με την ICE.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οριοθετήθηκε η φωτιά σε κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο Μενίδι (video)

«Όχι Μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Έφεση από την ΕΡΕΤΒΟ επί της απόφασης της αγωγής που δικαιώνει τους κατοίκους

Θερινές εκδηλώσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στο γήπεδο Καραϊσκάκη από 16 ως 26 Ιουνίου

Μετρό: Πέντε σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα έως τις 18 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα