ΑΘΗΝΑ
13:18
|
19.06.2026
Η διακίνηση των προϊόντων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν τεθεί για την ασφαλή επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού.
Με αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων συνεχίζεται η διάθεση τυριών από το νησί στην εγχώρια και διεθνή αγορά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 1.300 τόνοι τυροκομικών προϊόντων έχουν διακινηθεί από τη Λέσβο από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, μετά την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού, με τη φέτα ΠΟΠ να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις 27 Απριλίου 2026, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο οδηγός για τη σταδιακή άρση των μέτρων που αφορούν τα ώριμα τυριά, έως και τις 16 Ιουνίου 2026 διακινήθηκαν συνολικά 1.304,7 τόνοι τυροκομικών προϊόντων από τη Λέσβο προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τις συνολικές ποσότητες, οι 1.083,6 τόνοι αφορούν φέτα ΠΟΠ, ενώ διακινήθηκαν ακόμη 22,8 τόνοι λαδοτύρι ΠΟΠ, 82,8 τόνοι κασέρι ΠΟΠ, 17,1 τόνοι γραβιέρα, 10,7 τόνοι κεφαλοτύρι και 87,8 τόνοι λοιπών τυριών.

Η διακίνηση των προϊόντων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν τεθεί για την ασφαλή επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού, με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών ελέγχου.

Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η παρακολούθηση της διαδικασίας γίνεται σε καθημερινή βάση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τον ΕΦΕΤ, με στόχο να διασφαλίζεται η προστασία της ζωικής παραγωγής, η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας και η πλήρης ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά σε λειτουργία από αύριο το Μετρό Θεσσαλονίκης

Ημερίδα: Η πρόληψη και η απεξάρτηση σε κρίσιμη καμπή-Απορρύθμιση ή χειραφέτηση;

Μενίδι: Εισαγγελική πρόταση ενοχής για τον θάνατο του 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Συνέχεια στον αγώνα των αγροτών με κινητοποιήσεις 23-25 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα