ΑΘΗΝΑ
20:54
|
27.04.2024
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Λατινική Αμερική έχει αυξηθεί κατά 40%, την ίδια ώρα που η η ακραία φτώχεια αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο της εικοσαετίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ η ακραία φτώχεια στη Λατινική Αμερική έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,5%, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 40%, σύμφωνα με δημοσίευμα του teleSUR, χάρη στην επανεκτίμηση των χρηματιστηρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Forbes, που επικαλείται το δημοσίευμα, στις αρχές του 2020, 76 Λατινοαμερικάνοι είχαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ (820 εκατομμύρια ευρώ) ή περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, με συνολικό πλούτο 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην αντίστοιχη λίστα του 2021, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανήλθε συνολικά σε 105 άτομα, με συσσωρευμένα περιουσιακά στοιχεία 448 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην τελευταία ενημέρωση της λίστας στα μέσα Μαΐου, υπήρχαν ήδη 107 ἀτομα με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 480 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP), τα τρία τέταρτα των δισεκατομμυριούχων της Λατινικής Αμερικής είναι Βραζιλιάνοι ή Μεξικανοί υπήκοοι, οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της περιοχής. Οι οικονομολόγοι του UNDP προειδοποιούν για τις συνέπειες της συγκέντρωσης πόρων σε συγκεκριμένα χέρια. «Όταν η συγκέντρωση πόρων μεταφράζεται σε συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας, όπως συμβαίνει συχνά, μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει αυτά τα αποτελέσματα και διαστρεβλώνει τόσο τις πολιτικές όσο και την κατανομή των πόρων» προειδοποιούν.

Την ίδια ώρα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου, έδειξε ότι η ακραία φτώχεια στη Λατινική Αμερική έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών τελευταίες, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 12,5%. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ατόμων που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους διατροφικές ανάγκες αυξήθηκε στην Ονδούρα (26,1%), στο Μεξικό (18,3%) και στον Ισημερινό (12,8%), με την πανδημία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του εν λόγω ποσοστού.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα