ΑΘΗΝΑ
23:27
|
20.09.2024
Πρόκειται για τον τελευταίο μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα ως το 2026 συνδέοντας την δυτική με την ανατολική Κρήτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Κρήτη η δημιουργία του νέου “Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης” (ΒΟΑΚ) που αναμένεται να αρχίσει το 2022 και να ολοκληρωθεί το 2026 είναι το μεγαλύτερο έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το έργο ΒΟΑΚ, που θα ενώνει την Κρήτη από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία δημιουργώντας έναν οδικό άξονα μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων, θα έχει προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον τελευταίο μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα με βασικό στόχο να διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων της Κρήτης, να μειώσει το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων, να συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και να αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια.

Τα πρώτα εργοτάξια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να στήνονται στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανατολικά του Ηρακλείου.

Τα βασικά βήματα που έχουν γίνει και τι έχει δρομολογηθεί

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής παρουσιάζοντας το σχέδιο του οδικού άξονα σε ειδική εκδήλωση στα Χανιά είπε πως πρόκειται για ¨ένα έργο που ήταν σχεδόν στη σφαίρα του απραγματοποίητου” επειδή τόσα χρόνια συζητιόταν αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα πραγματοποιηθεί.

Όπως ανέφερε, τα έργα για τα δύο ανατολικά τμήματα του ΒΟΑΚ από το Ηράκλειο έως τον Άγιο Νικόλαο θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και ένα τμήμα της παραχώρησης, ενώ το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.

Τα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες των παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων και η ολοκλήρωση των μελετών για το τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος που θα δημοπρατηθεί στις αρχές του επόμενου έτους ως δημόσιο έργο, με προϋπολογισμό που θα αγγίξει 145 εκ. ευρώ.

Για το τμήμα Κίσσαμος- Χανιά έχουν ανατεθεί και εκπονούνται ήδη οι μελέτες ώστε να εισαχθεί ως προαίρεση στη Σύμβαση Παραχώρησης.

Τα τμήματα μετά τον Άγιο Νικόλαο ως τη Σητεία, μελετώνται ήδη προκειμένου να υλοποιηθούν ως δημόσια έργα. Ταυτόχρονα, μελετάται και το κομμάτι Σούδα- Αεροδρόμιο.

Η χούντα έφτιαξε τον ΒΟΑΚ, οι υπόλοιποι θεωρούν την Κρήτη μικρό κυκλαδίτικο  νησάκι»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα