ΑΘΗΝΑ
13:57
|
28.04.2024
Επίθεση λογοκρισίας και φίμωσης των πολιτών από την κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά την διήμερη «αποβολή» του Νιγηριανού Προέδρου από την πλατφόρμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε «επ’ αόριστον» αναστολή έθεσε η κυβέρνηση της Νιγηρίας τη λειτουργία του  Twitter στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera. Η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες μετά την αφαίρεση από την πλατφόρμα μιας ανάρτησης από τον λογαριασμό του Προέδρου Muhammadu Buhari, στην οποία απειλούσε να τιμωρήσει ομάδες που κατηγορούνται για επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια. Η πλατφόρμα ανέστειλε τη λειτουργία του λογαριασμού του για 12 ώρες. καθώς η ανάρτησή του παραβίαζε την πολιτική «κακομεταχείρισης» του Twitter.

«Πολλοί από αυτούς που έχουν κακή συμπεριφορά σήμερα είναι πολύ νέοι για να γνωρίζουν την καταστροφή και την απώλεια ζωών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Νιγηρίας», έγραψε ο Buhari, αναφερόμενος στη σύγκρουση του 1967-70. «Θα τους αντιμετωπίσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν» σημείωσε.

Η είδηση, που ανακοινώθηκε από το ίδιο το υπουργείο πληροφοριών στο Twitter, προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Νιγηρία, όπου το Twitter είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

«Αυτή η κατασταλτική δράση είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια λογοκρισίας της διαφωνίας και καταστολής του δημόσιου χώρου», δήλωσε στο Twitter μέλος του Human Rights Watch.

Το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία καταδίκασε επίσης την κίνηση και κάλεσε τις αρχές να «αντιστρέψουν αμέσως την παράνομη αναστολή και άλλα σχέδια που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την καταστολή του πολιτικού χώρου την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Νιγηριανών».

«Υποψιάζομαι ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει η Νιγηρία είναι να αποκλείσει τις διευθύνσεις IP που σχετίζονται με το Twitter, ένα μπλοκ σε επίπεδο υποδομής. Αυτό είναι δύσκολο να κάνουμε » δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SocialFlow, Jim Anderson, παραθέτοντας το παράδειγμα της Κίνας. «Η Κίνα έχει αποκλείσει το Twitter, αλλά βλέπουμε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο Twitter με άλλα μέσα. Το μεγάλο τείχος προστασίας δεν είναι πάντα ένα πολύ αποτελεσματικό τείχος προστασίας, σίγουρα όχι για την Κίνα και υποψιάζομαι πως ούτε για τη Νιγηρία».

Ο υπουργός Πληροφοριών Lai Mohammed είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή λόγω της «επίμονης χρήσης της πλατφόρμας για δραστηριότητες που είναι ικανές να υπονομεύσουν την εταιρική υπόσταση της Νιγηρίας», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή της αναστολής.

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Νιγηρίας ότι αναστέλλει τη λειτουργία του Twitter στη χώρα είναι βαθιά ανησυχητική» δήλωσε η εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι «το διερευνούμε και επανέλθουμε με νέα ενημέρωση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερα». 

Τον Απρίλιο, ο Mohammed αντέδρασε θυμωμένα όταν το Twitter επέλεξε τη γειτονική Γκάνα για το πρώτο της αφρικανικό γραφείο. Είπε ότι η εταιρεία είχε επηρεαστεί από συκοφαντικούς ισχυρισμούς των ΜΜΕ για τη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για έντονη καταστολή και αστυνομική βαρβαρότητα την περασμένη χρονιά. 

Οι διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας το hashtag #ENDSARS είχαν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να οργανωθούν, να συγκεντρώσουν χρήματα και να μοιραστούν αποδεικτικό υλικό για φερόμενες ως παραβιαστικές και κακοποιητικές πρακτικές της αστυνομίας. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Jack Dorsey, είχε παροτρύνει με  tweet του τον κόσμο να κάνει δωρεές.

Μετά τις διαμαρτυρίες, ο Mohammed απαίτησε «κάποια μορφή ρύθμισης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καταπολέμηση των «fake news».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα