ΑΘΗΝΑ
21:54
|
30.04.2024
Στις 15 Ιουνίου και μόνο στο Ελ. Βενιζέλος οι πρώτες αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το ο σχέδιο “Restart Tourism” που παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, από τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα θα αρχίσει να υποδέχεται τουρίστες από το εξωτερικό οι οποίοι δεν θα υποβάλλονται σε τεστ ούτε θα τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης, “απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ για κορονοϊό στους επιβάτες, ούτε υποχρεωτική καραντίνα”. Aυτό ισχύει για τις χώρες που δεν έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση ωστόσο, συμπλήρωσε ότι “δεν αποκλείεται η διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ”.  

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού:

  • Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020: Ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα.
  • Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020: Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
  • Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020: Ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Ενεργοποιείται το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό, αρχικά μόνο προς το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
  • Την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020: Ενεργοποιείται το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών από όλες τις χώρες.
  • Την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020: Ξεκινά η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης οι πρώτες χώρες που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα θα είναι οι: Γερμανία, Κύπρος, Ισραήλ, Βουλγαρία όπως και χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Το σχέδιο του υπουργείου στηρίζεται σε δύο άξονες:

α) Την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των προορισμών με την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και την εξασφάλιση 600 κλινών ειδικά για τον COVID-19.

Β) Την κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης των κρουσμάτων, με γιατρούς, ειδικούς χώρους για καραντίνα και συγκεκριμένες δομές.

Το εναπομείναν -μείζον- ζήτημα για τον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεδομένου ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους. 

Επίσης, οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να απορρίπτουν το διαχωρισμό μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς και εποχικής λειτουργίας, καθώς τα συνεχούς λειτουργίας προβλέπεται ότι μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα, από την 1η Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα