ΑΘΗΝΑ
12:20
|
22.11.2024
Η δραματική συρρίκνωση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο αναγκάζει τα ζώα σε απρόσμενες ενέργειες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άγριος ελέφαντας αιφνιδίασε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μία Ταϊλανδέζα νοικοκυρά όταν “εισέβαλε” από τον τοίχο της κουζίνας της αναζητώντας τροφή.

“Κοιμόμασταν όταν ακούσαμε έναν περίεργο θόρυβο από την κουζίνα!Κατεβήκαμε κάτω και είδαμε από τον τοίχο του δωματίου να ξεπροβάλλει το κεφάλι ενός ελέφαντα!” είπε στους δημοσιογράφους η Ρατσανταουάν Πουενγκπρασοπόν, από την περιοχή Χούα Χιν της δυτικής επαρχίας Πρασουάπ Κχίρι Χαν της ανατολικής κεντρικής Ταϊλάνδης.

Ο ελέφαντας ήταν ολοφάνερο πως έψαχνε κάτι να βρει.

Η προβοσδίδα του κινούνταν επιδέξια ανάμεσα στα ράφια και τα συρτάρια της κουζίνας και χτυπούσε τηγάνια και κατσαρολικά αναζητώντας τροφή.

Αντ’ αυτού όμως κατέληξε να μασουλάει μία πλαστική σακούλα φρούτων…

Αφού πέρασε το πρώτο σοκ, η Ταϊλανδέζα νοικοκυριά συνειδητοποίησε πως ο νυχτερινός επισκέπτης ήταν…παλιός γνώριμος.

Κοιτώντας πιο προσεκτικά μέσα στην ταραχή της αναγνώρισε τον αρσενικό ελέφαντα Μπουντσουάι, από το παρακείμενο εθνικό πάρκο Κάενγκ Τράτσαν που την είχε “επισκεφθεί” πριν μήνες προκαλώντας και τότε στην κουζίνα της ζημίες περίπου 1.300 δολαρίων.

Elephant Tourism Is Way More Complex Than You'd Imagine: The Thailand  Example

Οταν το κατάλαβε, ανέκτησε την ψυχραιμία της και άρχισε να βιντεοσκοπεί τον απρόσμενο πεινασμένο επισκέπτη.

Ο ελέφαντας Μπουντσουάι επισκεπτόταν τακτικά το χωριό της αναζητώντας τρόφιμα, αλλά δεν ήταν ο μόνος! Ούτε η περίπτωση αυτή αφορά στενά την Ταϊλάνδη.

Αφορά δεκάδες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής όπου η ασταμάτητη αποψίλωση των δασών και η καταστροφή της ζούγκλας και του φυσικού περιβάλλοντος αναγκάζει χιλιάδες ζώα να αναζητήσουν τροφή σε αγροτικές καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές ανθρώπων.

Ethical Elephant & Wildlife Sanctuaries in Thailand

Ο Δρ. Τζόσουα Πλότινικ, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που μελετά πληθυσμούς ελεφάντων σε επαρχίες της δυτικής Ταϊλάνδης επισημαίνει πως η περίπτωση του ελέφαντα Μποντσουάι είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζουμε. Όπως εξήγησε, συχνά πολλοί ελέφαντες “εγκαταλείπουν” για λίγο τους εθνικούς δριμούς και πάρκα κάνοντας μία βόλτα σε παρακείμενες καλλιέργειες για να εξασφαλίσουν κάποια λιχουδιά.

Πρόσφατα δεκάδες ελέφαντες είχαν διανύσει μία τεράστια έκταση στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας επί 15 μήνες καλύπτοντας μία περιοχή περίπου 500 χλμ.

Τόσο στην περίπτωση της Κίνας, όσο και στην περίπτωση της Ταϊλάνδης,οι ελέφαντες φαίνεται πως αναγκάζονται να μεταναστεύουν, (άλλοι για λίγο, άλλοι περισσότερο) καθώς οι περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες δημιουργήθηκαν σε βάρος τους δικού τους φυσικού περιβάλλοντος και σε βάρος των δικών τους πηγής σίτισης…

Εάν τα ζώα δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε τροφή, καθαρό νερό, φυσικό περιβάλλον τότε μοιραία θα αναζητήσουν λύσεις στις περιοχές των ανθρώπων. Περιοχές που επεκτείνονται συνεχώς σε βάρος της δικής τους επιβίωσης…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σήμα κινδύνου για τα μεταναστευτικά παρυδάτια πουλιά

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα