ΑΘΗΝΑ
14:17
|
28.04.2024
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όλο το καλοκαίρι και σε πλήρη στήριξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» τόνισε σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όλο το καλοκαίρι και σε πλήρη στήριξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ΕΕ “επαναδεσμεύεται” σε μια «συνεργασία» με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στο ζήτημα των προσφύγων και ως εκ τούτου «αποσαφηνίσαμε τη στρατηγική μας για τη χρηματοδότηση στο ζήτημα αυτό».

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι είναι “ξεκάθαρα” και έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Ανέφερε, τέλος, ότι η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ανικανοποίητη η Άγκυρα με τη σύνοδο

Νωρίτερα, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εξεδόθη με αφορμή τα αποτελέσματα της συνόδου κρουφής κατέγραψε την απογοήτευση της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας των ευρωπαϊκών επικρίσεων για τις επιθέσεις της Άγκυρας στο κράτος δικαίου. Εξέφρασε παράλληλα “λύπη” για την απουσία προόδου στον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

“Τα συμπεράσματα (της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής) που αφορούν την Τουρκία απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και αναγκαία μέτρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας:

“Η Τουρκία έκανε πολύ περισσότερα από αυτά που της αναλογούσαν προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος και η συνεργασία”…Ο περιορισμός της συνεργασίας για το μεναστευτικό στις χρηματοδοτικές πλευρές της είναι μεγάλο λάθος”.

Απαίτησε έτσι μία “πιο στενή συνεργασία” με την ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα