ΑΘΗΝΑ
09:02
|
20.09.2024
Η νίκη της Μάγια Σάντου τη βοηθά να ενισχύσει την εξουσία της εναντίον των φιλορώσων Μολδαβών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κεντροδεξιό και φιλοδυτικό κόμμα Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), της Μάγια Σάντου νίκησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (11/7) στη Μολδαβία.

Σημειώνεται ότι στην πρώην σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία, η πολιτική τάξη μοιράζεται σε δύο στρατόπεδα, αυτό που επιθυμεί στενότερη σχέση με τις Βρυξέλλες κι εκείνο που προτιμά να διατηρεί στενή σχέση με τη Μόσχα. Η νίκη της Σάντου τη βοηθά να ενισχύσει την εξουσία της εναντίον των φιλορώσων Μολδαβών.

Το κεντροδεξιό κόμμα Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), από το οποίο προέρχεται η Σάντου, έλαβε σχεδόν το 48% των ψήφων, με μεγάλη διαφορά από τον Συνασπισμό Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (BESC) του φιλορώσου Ιγκόρ Ντοντόν, που συγκέντρωσε το 31%, μετά την καταμέτρηση του 94% των ψηφοδελτίων.

“Ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος μιας δύσκολης εποχής για τη Μολδαβία, ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος της κυριαρχίας των κλεφτών στη Μολδαβία” έγραψε η Σάντου σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook.

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετό για να επιτρέψει στο PAS να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Τουλμπούρε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Δεν υπάρχει σασπένς (…) Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη” τόνισε.

Μετά τη νίκη της τον Νοέμβριο 2020 στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Ιγκόρ Ντοντόν, η 49χρονη Σάντου χρειαζόταν να κερδίσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου για να εφαρμόσει την προσέγγιση με τις Βρυξέλλες.

“Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι άνθρωποι χρειάζονται να δουν αποτελέσματα και μια έντιμη και ικανή κυβέρνηση”, πρόσθεσε στην ανάρτησή της, καλώντας “να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια της σημερινής ψηφοφορίας για την μεταμόρφωση της Μολδαβίας”.

Ωστόσο, και τα δύο εκλογικά στρατόπεδα εξέφραζαν φόβους για εκλογική νοθεία, αλλά, σύμφωνα με μολδαβικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκαν μόνο μικρές παραβιάσεις του εκλογικού κώδικα. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε λίγο περισσότερο από 48%, μια πολύ μικρή πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019.

Η Μολδαβία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, συγκλονίζεται μετά την ανεξαρτησία της, το 1991, από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις.

Οι 2,6 εκατ. κάτοικοί της είναι ιστορικά διαιρεμένοι ανάμεσα σ’ αυτούς που επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Μόσχα κι εκείνους που στρέφουν το βλέμμα τους προς την ΕΕ.

Όμως οι Μολδαβοί δηλώνουν ομόφωνα κουρασμένοι από τα σκάνδαλα διαφθοράς, το πιο πολύκροτο από τα οποία, το 2015, αφορούσε την εξαφάνιση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων -το ποσό αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας- από τα ταμεία τριών τραπεζών.

Η Σάντο, ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Μολδαβίας που ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία

Βόλος: Ξεκινάει η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα