ΑΘΗΝΑ
21:25
|
28.09.2024

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο έστρεψε τα πυρά του στην έρευνα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για ένα δίκτυο διακίνησης ψευδών ειδήσεων. Οι έρευνες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο έστρεψε τα πυρά του στην έρευνα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για ένα δίκτυο διακίνησης ψευδών ειδήσεων.

Οι έρευνες της αστυνομίας την Τετάρτη σε σπίτια επιχειρηματιών, βουλευτών και μπλόγκερ που κατηγορούνται πως διέδιδαν ψέμματα και προέβαιναν σε απειλές, προκάλεσαν την αντίδραση του Μπολσονάρο που είπε πως το Ανώτατο Δικαστήριο στοχοποιεί τους υποστηρικτές του και προειδοποίησε πως “Δεν θα υπάρξει άλλη μέρα σαν τη χτεσινή. Φτάνει”.

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο των οποίων τα σπίτια ερευνήθηκαν είπαν πως κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές. Αρνήθηκαν ότι έκαναν κάτι παράνομο και υποστήριξαν ότι απειλείται η ελευθερία τους να εκφράζονται.

Επισείοντας τον κίνδυνο η Βραζιλία να βυθιστεί σε μια πολτική κρίση, ο Μπολσονάρο κάλεσε τους δικαστές να διακόψουν την έρευνα. Χαρακτήρισε την έρευνα αντισυνταγματική και είπε πως οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού των ψευδών ειδήσεων συνιστά λογοκρισία.

Της έρευνας είχαν προηγηθεί αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από υποστηρικτές του Μπολσονάρο που ζητούσαν το κλείσιμο του Ανώτατου Δικαστηρίου και εκτόξευαν απειλές εναντίον των δικαστών.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα ένας δικαστής δημοσίευσε ένα βίντεο από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ένας υπουργός έλεγε πως οι δικαστές πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.. Σε δημοσκόπησε που διενεργήθηκε μετά τη δημοσίευση του βίντεο το ποσοστό των πολιτών που έκριναν την κυβέρνηση του Μπολσονάρο αρνητικά αυξήθηκε από 38& σε 43%, εντούτοις το ποσοστό αυτών που βλέπουν θετικά τον Μπολσονάρο διατηρήθηκε στο 33%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα