Την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας», το οποίο υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Οι νέες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο σειράς υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης οι οποίες έχουν προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με πλέον πρόσφατη εκείνη της 19χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκπόρνευσης από τον ίδιο της τον πατέρα στην περιοχή της Ηλιούπολης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στο Webinar με θέμα «Fighting impunity in the 21st century» που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum, αναφερόμενος στις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας».
Βάσει της πρότασης της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας.
Επιπλέον για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε:
- Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.
- Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει τα «βέλη» του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφερόμενος στην πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» την οποία ανέτρεψε η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019.
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ιωάννα Μάνδρου, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.