ΑΘΗΝΑ
20:21
|
23.09.2024
Η απόφαση αφορά τα ζελεδάκια Moller's καθώς στις διαφημίσεις δεν αναφέρεται η συνιστόμενη δόση κατανάλωσης ούτε η απαραίτητη επίβλεψη ενήλικα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραπλανητικές χαρακτηρίζει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δύο τηλεοπτικές διαφημίσεις της εταιρείας Apollonian Nutrition ΑΕ που εισάγει και εμπορεύεται προϊόντα της γνωστής νορβηγικής βιομηχανίας ειδών με βάση το μορουνέλαιο, Moller’s.

Το δικαστήριο απαίτησε από την εταιρία να σταματήσει να προβάλει τις συγκεκριμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις, απειλώντας με χρηματική ποινή σε αντίθετη περίπτωση.

To Δικαστήριο έκρινε ότι σε καμία διαφήμιση Moller’s δεν αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης και η κατανάλωση γίνεται χωρίς περιορισμό, ενώ ειδικά για τα ζελεδάκια που απευθύνονται σε παιδιά, η κατανάλωση διαφημίζεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Η παραβίαση της νομοθεσίας για τη διαφήμιση με τα ζελεδάκια Moller’s εντοπίζεται επίσης στο ότι δεν υπάρχει αναφορά στο ότι:

  • Πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά,
  • Αποδίδονται στα ζελεδάκια ιδιότητες πρόληψης ανθρώπινης νόσου και μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας,
  • Γίνεται μνεία γενικών ευεργετικών αποτελεσμάτων για την υγεία, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί που περιλαμβάνονται στη διαφήμιση δεν είναι μεταξύ των επιτρεπόμενων εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την αντικαταναλωτική συμπεριφορά της εταιρείας ικανοποιώντας πλήρως το αίτημα επί συλλογικής αγωγής της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γλυφάδα: Άγριος ξυλοδαρμός 14χρονης από 25 ανήλικα άτομα

Ιταλία: Ομολόγησε σε live μετάδοση ότι δολοφόνησε τη μητέρα του

Γιατί πλημμυρίζουν οι Κάννες, και ο Κικίλιας χαίρεται;

Καλιφόρνια: Μηνύει την ExxonMobil για την παγκόσμια ρύπανση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα